Libijska naftna industrija v krizi, svet pa jo potrebuje bolj kot kdajkoli prej

Gospodarstvo 29. Jun 202207:12 > 10:05 1 komentar
Libya
PROFIMEDIA

Analiza CNN: zakaj je libijska nafta tako pomembna in kaj je največja ovira pri njeni proizvodnji?

Libija se je pred kratkim znašla v središču pozornosti. Sporočila je namreč, da črpa milijon sodčkov nafte na dan manj kot lani. To je bila odmevna novica v državah, ki se trudijo iskati dodatne zaloge nafte. Analitiki pravijo, da bi morebitni dodatni sodčki iz Libije lahko ublažili posledice globalne inflacije.

Na libijskem ministrstvu za nafto so za CNN povedali, da se je proizvodnja junija skoraj ustavila, in sicer na 100.000 sodčkov na dan v primerjavi z 1,2 milijona sodčkov na dan lani. Toda minister za nafto Mohamed Oun je nato čez nekaj dni za CNN dejal, da se je proizvodnja povzpela na 800.000 sodčkov na dan. Nihanje proizvodnje in nasprotujoče si pripovedi kažejo, v kakšnem neredu je libijski naftni sektor. Ni povsem jasno, kdo v resnici nadzoruje najdragocenejši vir v državi, ki je strateškega pomena za zahodne države in Nato.

Ameriški veleposlanik v Libiji Richard Norland je za CNN dejal, da zaradi političnih napetosti v državi “obstajajo nekatere stranke, ki želijo pridobiti prednost s podajanjem napačnih podatkov o proizvodnji nafte”. “Prejšnje številke, ki jih je posredovalo ministrstvo za nafto, so bile napačne,” je dejal in dodal, da je dejanska proizvodnja bistveno večja.

Kaj moramo vedeti o libijski nafti:

Zakaj je libijska nafta pomembna?

Libija ima tri odstotke dokazanih svetovnih zalog nafte, je dejal Yousef Al Shammari, izvršni direktor in vodja naftnih raziskav pri CMarkits v Londonu. Čeprav je Libija članica naftnega kartela OPEC, je zaradi politične krize, s katero se spopada, ne zavezujejo omejitve proizvodnje, kar pomeni, da lahko črpa in izvaža toliko nafte, kolikor si želi.

Njena bližina Evropi pomeni, da lahko zlahka prevaža nafto po morju po veliko krajših poteh kot drugi proizvajalci, večino svoje nafte Libija izvozi prav v evropske države.

Kaj je največja ovira pri proizvodnji nafte v Libiji?

Sprti strani, zahodna in vzhodna vlada, nafto uporabljata kot vzvod boja za oblast. Oborožene skupine, ki podpirajo vzhodno vlado, so prevzele nadzor nad objekti za črpanje nafte in jih večkrat zaprle.

Vlada narodne enotnosti (GNU), ki jo podpirajo Združeni narodi, ima sedež v glavnem mestu Tripolis in jo vodi začasni premier Abdulhamid Dbeibeh. Na vzhodu je rivalska, v parlamentu izvoljena vlada, ki jo vodi Fathi Bashaga. Večina libijskih naftnih polj in infrastrukture je na vzhodu države, kjer imata oborožen nadzor poveljnik Khalifa Haftar in njegova libijska nacionalna vojska (LNA), ki je v zavezništvu z vlado Fathija Bashage.

Kdo je zadolžen za proizvodnjo nafte?

Na papirju je za nadzor proizvodnje in trženje nafte v državi in tujini zadolžena Nacionalna naftna korporacija (NOC) s sedežem v Tripolisu. Sprti strani na vzhodu in zahodu poskušata prevzeti nadzor nad NOC od leta 2014, celoten sektor nadzira naftni minister Mohammed Oun, ki pripada zahodni vladi, ki jo podpirajo ZN.

“Vpliv ministra za nafto je šibek,” pravi libijski analitik Jalel Harchaoui in dodaja, da je minister ujet v boj za oblast skupaj z NOC, ki si je zelo prizadeval, da bi povečal proizvodnjo. Novinarjem CNN ni uspelo stopiti v stik z NOC. “Na terenu ima večinoma glavno besedo poveljnik z vzhoda Khalifa Haftar,” pravi Harchaoui. “Oborožene brigade pod njegovim poveljstvom so večkrat prekinile proizvodnjo.”

Kakšna je vloga tujih sil?

Minister za nafto Oun je za politično krizo v Libiji krivil tuje sile, ki imajo interes za politično krizo v Libiji. “Dogovoriti se morajo o najboljših načinih, kako Libijo rešiti iz te krize,” je dejal za CNN. Haftarja so podprli Egipt, Združeni arabski emirati in Rusija.

Skupina Wagner, ruska zasebna vojska, je leta 2019 vstopila v Libijo, da bi, kot je ugotovil ZN, podprla Haftarja. Strokovnjaki pravijo, da je skupina Wagner okoli največjih naftnih polj več sto Rusov. Leta 2020, na vrhuncu njihove vpletenosti, je skupina Wagner prevzela nadzor nad libijskim naftnim poljem Sharara, ki je eno največjih v državi. Prevzem tega naftnega polja je Haftarju pomagal tudi pri ohranjanju blokade izvoza nafte. Prisotnost ruskega osebja daje Moskvi možnost, da zmoti libijsko oskrbo z nafto, če to želi, je dejal Harchaoui.

Norland, ameriški veleposlanik, je dejal, da upad libijske proizvodnje “gotovo služi ruskim interesom, in Moskva ga nedvomno podpira”, vendar je trenutne motnje pripisal “domačim libijskim dejavnikom”.

Ali se bo zaradi nafte Zahod vrnil v Libijo?

Na začetku tega meseca se je v Tripolisu ponovno odprlo veleposlaništvo Združenega kraljestva, marca pa so ZDA predlagale mehanizem za nadzor nad prihodki od nafte v Libiji za rešitev politične krize, ki moti proizvodnjo. Odobritev mehanizma na politični ravni se še čaka, a so se libijske stranke načeloma dogovorile o “določenih področjih prednostnih nalog”, je dejal Norland, ki prebiva v Tuniziji.

Na vprašanje, ali ZDA zaupajo vladi, ki jo podpirajo ZN, da bi ponovno vzpostavile stabilno proizvodnjo, je Norland odgovoril, da “noben politični subjekt ne izvaja suverenega nadzora nad vsem ozemljem Libije, in to vključuje tudi naftna polja”.

Avtorica: Nadeen Ebrahim/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje