Limit za brezstična plačila se dviguje

Gospodarstvo 09. Maj. 202216:16 > 16:263 komentarji
Delite:
Foto: Profimedia

Z junijem se bo spremenila zgornja meja limita za enkratno plačilo z brezstičnimi karticami Maestro, Mastercard in Visa, in sicer s 25 evrov na 50 evrov. Za plačila do tega zneska na POS terminalih v Sloveniji tako ne bo več potreben vnos PIN številke. Vsi POS terminali bodo limit predvidoma dvignili do sredine junija.

Po novem bo vnos PIN številke potreben za potrjevanje brezstičnih plačil nad 50 evrov. Izjemoma bo ta omejitev veljala tudi za brezstična plačila pod 50 evrov, kadar bo takšna zahteva POS terminala, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.

Zaradi zagotavljanja dodatne varnosti pri brezstični uporabi kartic so nekatere banke in hranilnice že ob prvi uvedbi brezstičnih kartic postavile dodaten limit za kartice (tako imenovani skupni limit za izvajanje brezstičnih transakcij brez vnosa PIN številke). Le-ta je odvisen od posamezne banke oziroma hranilnice in je določen kot seštevek zneskov zaporednih brezstičnih plačil, ki so bila izvedena brez vnosa PIN številke.

“To pomeni, da ko boste dosegli skupni znesek predhodnih zaporednih brezstičnih plačil brez vnosa PIN številke, ki je pri vaši banki ali hranilnici določen kot limit, boste morali v nadaljevanju tudi pri plačilu zneska pod 50 evrov na prodajnih mestih na POS terminalu vpisati PIN številko vaše kartice,” sporočajo iz ZBS.

Sprememba dviga limita pri brezstičnem poslovanju bo v praksi uvedena postopoma, predvidoma v roku dveh tednov od 1. junija dalje, in sicer v odvisnosti od časovnice nadgradenj posameznih POS terminalov.

Komentari

Vaš komentar