Litva opozarja pred kitajskimi mobilniki: Vrzite jih v smeti

Gospodarstvo 22. Sep 202114:43 > 15:17 1 komentar
Xiaomi
Profimedia

Namestnik litovskega obrambnega ministra Margiris Abukevicius je državljanom predlagal, naj ne kupujejo kitajskih mobilnih telefonov. Tistim, ki jih že imajo, pa predlaga, naj jih čim prej zavržejo.

“Priporočamo, da uporabniki ne kupujejo novih kitajskih telefonov in se znebijo kupljenih, kakor hitro je mogoče,” je po poročanju Reutersa dejal namestnik obrambnega ministra Margiris Abukevicius.

Litovsko ministrstvo se je oprlo na poročilo državnega oddelka za kibernetsko varnost, ki je v pametnih telefonih kitajskega Xiaomija našlo opremo za prepoznavanje in cenzuro več kot 400 fraz oziroma besed v kitajskem jeziku in varnostna tveganja. Cenzura deluje v vnaprej naloženih aplikacijah na telefonu.

Pod drobnogled so vzeli nekaj kitajskih mobilnih telefonov, ob Xiaomiju še telefona OnePlus 8T 5G in Huawei P40 5G.

V enem od novejših modelov Xiaomija (Mi 10T 5G) so ugotovili, da imajo mobilni telefoni za evropski trg izključeno funkcijo za cenzuro, vendar se lahko kadarkoli aktivira na daljavo, brez vedenja uporabnika, dodajajo v poročilu.

Podatki s telefonov tudi na Xiaomijeve serverje

V poročilu je omenjeno tudi zbiranje drugih podatkov uporabnikov telefonov proizvajalca Xioami v tretjih državah, kjer so zaznali, da so se podatki s telefonov pošiljali na Xiaomijeve serverje, ob tem pa niso upoštevali pravil o varstvu podatkov.

Podjetje Xiaomi se še ni odzvalo na poziv Litve, Politico pa poroča, da se je odnos med Kitajsko in Litvo v zadnjem času poslabšal, saj je Litva napovedala odprtje diplomatskega predstavništva v Tajvanu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje