Matjaž Han obljubljal umik iz družinskega podjetja. Ali je to že storil?

Gospodarstvo 06. Jul 202210:27 > 11:25 5 komentarjev
Matjaž Han, SD, gospodarski minister
N1/Egon Parteli

Gospodarski minister Matjaž Han je pred mesecem dni za N1 dejal, da se bo v enem mesecu umaknil iz lastništva svojega podjetja M & M International, ki med drugim dela za deloma državni Petrol. Dan po pogovoru z nami je res v državnem zboru dejal, da bo to storil konec poletja, kar nam je zagotovil tudi zdaj. "Gre za zapleten postopek, ampak do konca poletja bo urejeno, takrat bom tudi obvestil javnost," je dejal.

Ko se je izvedelo, da je Matjaž Han kandidat za gospodarskega ministra, je bilo nekaj dvoma, kako bo ločeval lastno ekonomsko korist od opravljanja ministrskega položaja. Eden od razlogov je, da podjetje, ki ga vodi njegova žena Ljudmila Han in je ob koncu lanskega leta zaposlovalo sedem ljudi, med drugim že vsaj dve desetletji dela za Petrol. V letu 2018 je z deloma državnim naftnim trgovcem zaslužilo 275 tisoč evrov, so takrat poročali mediji.

Gospodarski minister pa je sploh v časih energetske draginje v tesnem stiku s Petrolom, ki je v tretjinski državni lasti, je največji naftni trgovec, skupaj s hčerinsko družbo E3 oskrbuje četrtino slovenskih gospodinjstev z elektriko, podobno je pri podjetjih, skupaj z Geoplinom, ki je v njegovi lasti, obvladuje več kot 90 odstotkov veleprodaje zemeljskega plina. Gospodarski minister bi moral po zakonodaji bedeti nad regulacijo cen goriv, prav tako vladna delovna skupina, katere član je tudi Han, snuje ukrepe za blaženje energetske draginje.

Han je v intervjuju za N1 na začetku junija napovedal, da se bo umaknil iz lastništva. “Težim k temu, da bi mi to uspelo v roku enega meseca,” nam je dejal. Pogovor je potekal dan pred zaslišanjem pred odborom državnega zbora za gospodarstvo, kjer je nato Han priznal konflikt interesov in dejal, da se bo umaknil do konca poletja.

Za podjetjem Matjaža Hana je uspešno poslovno leto, saj je podvojilo poslovne prihodke, na 1,5 milijona evrov. Nazadnje je tako prodajo imelo leta 2015, kažejo poslovne baze.

Umik do konca poletja

Zdaj, mesec dni po intervjuju, nam je dejal, da postopki še tečejo in da umik res načrtuje do konca poletja, takrat pa bo to tudi sporočil javnosti. Lastništvo naj bi prenesel na družinske člane in zaposlene. Rad bi, da bi ljudje ohranili delovna mesta, a da hkrati ne bi bilo dvoma, da s politiko pomagam podjetju ali pa politika pomaga temu podjetju. Ko bom to naredil, bom sporočil javnosti in tudi protikorupcijski komisiji. In tudi popolnoma izstopil iz lastništva,” nam je dejal v intervjuju.

Han je sicer poslancem na začetku junija dejal, da je glede poslovanja podjetja in njegove vloge v njem vedno vse jasno in transparentno. “Nikdar nisem nič skrival, vse sem prijavljal protikorupcijski komisiji, v podjetju so bili novinarji, imamo na neki način zelo jasno in čisto podjetniško zgodbo.”

Po podatkih aplikacije Erar radeško podjetje ne posluje s proračunskimi porabniki. Zadnje nakazilo je prejelo leta 2020, in sicer pet tisočakov od Zavoda RS za zaposlovanje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje