Na brniškem letališču avgusta ponovno živahno

Gospodarstvo 16. Okt 202110:53 0 komentarjev
Potniki na letališču
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Medtem ko je bilo avgusta na brniškem letališču veliko bolj živahno kot v istem mesecu lani, pa so v Sloveniji zabeležili nižje število prvič registriranih osebnih avtomobilov.

Na brniškem letališču so avgusta letos našteli znatno več potnikov kot avgusta lani, ko je bil letalski promet zaradi epidemije covida-19 močno okrnjen. Po podatkih državnega statističnega urada je z letališča avgusta odpotovalo ali pa nanj pripotovalo malo manj kot 72.400 potnikov, kar na letni ravni predstavlja skoraj 160-odstotno rast.

Tudi blagovni promet je bil na brniškem letališču večji kot avgusta lani. Pretovorjenega je bilo namreč 862 ton blaga, kar je bilo 18 odstotkov več kot avgusta lani.

Več potnikov so prepeljali tudi avtobusi v mestnem javnem linijskem prevozu. Našteli so jih približno 1,9 milijona, kar je štiri odstotke več kot avgusta lani. Avtobusi v medkrajevnem in mednarodnem javnem linijskem prevozu so prepeljali približno 800.000 potnikov, kar je bilo za sedem odstotkov več kot avgusta lani.

Vlaki so avgusta prepeljali več kot milijon potnikov ali za 69 odstotkov več kot avgusta lani. Pri tem so opravili 47,4 milijona potniških kilometrov, kar je bilo za 15 odstotkov več, kot jih je bilo opravljenih avgusta lani.

Na statističnem uradu so ob tem strnili tudi statistiko blagovnega prevoza na železnicah v drugem četrtletju. Vlaki so prepeljali približno 5,1 milijona ton blaga in opravili nekaj manj kot 1,3 milijarde tonskih kilometrov. Količina prepeljanega blaga je bila za skoraj pet odstotkov večja, število opravljenih tonskih kilometrov pa za osem odstotkov višje kot drugem lanskem četrtletju.

železniška postaja
Denis Sadiković/N1

Manj prvih registracij

V slovenskih pristaniščih so medtem avgusta našteli 1.116 potnikov, v istem mesecu prejšnjega leta pa le štiri. V ladijskem prometu je priplulo ali odplulo za četrtino več ladij. V koprskem pristanišču je bilo pretovorjenega malo več kot 1,4 milijona ton blaga, kar je bilo za 10 odstotkov več kot lanskega avgusta.

Je bilo pa avgusta v Sloveniji nižje število prvič registriranih osebnih avtomobilov. Od cestnih motornih vozil, ki so bila v Sloveniji registrirana avgusta, jih je bilo prvič v Sloveniji registriranih malo manj kot 8.900, kar je bilo za sedem odstotkov manj kot avgusta lani. Med temi je bilo približno 6.300 osebnih avtomobilov, kar je bilo za devet odstotkov manj kot avgusta lani. Od teh je bilo približno 3.500 novih, kar je bilo za 19 odstotkov manj kot avgusta lani.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!