Na Obali zelo zadovoljni: gostov toliko kot pred pandemijo

Gospodarstvo 11. Avg 202112:02 > 12:38 0 komentarjev
Portorož
PROFIMEDIA

Poletna sezona je tako dobra kot pred pandemijo covida-19, pravijo v Turističnem združenju Portorož. V prvih dneh avgusta so celo presegli rezultate iz predkoronskega leta 2019. Slovenska obala je še vedno priljubljena za unovčenje turističnih bonov, na veliko pa se vračajo tudi tuji gostje.

Turistične kapacitete na slovenski obali so v zadnjih avgustovskih dneh dobro zasedene. V večini hotelov in namestitev proste postelje ni več mogoče dobiti. Na voljo je le še nekaj sob in apartmajev, cene pa so visoke.

Tričlanska družina (dva odrasla in en otrok), ki želi počitnice preživeti na slovenski obali, bo morala po podatkih spletnega portala za rezervacijo namestitev Booking.com za teden dni dopusta v hotelu odšteti od 1.800 evrov.

Najdražje bo dopustovanje v petzvezdničnem portoroškem hotelu Kempinski Palace, kjer bi družina za teden dni odštela 5.700 evrov.

Nekoliko nižje so cene apartmajev: za enotedenski najem je treba odšteti od 800 evrov. Za najem malo večjega apartmaja, ki ima bolj sodobno opremo, pa je treba odšteti krepko čez tisočaka, tudi dva tisoč in več.

Poletna sezona kot pred pandemijo

V Turističnem združenju Portorož pravijo, da so z letošnjo sezono zelo zadovoljni.

“Nastanitvene kapacitete v občini Piran so odlično zasedene in v prvem tednu avgusta smo celo presegli rezultate iz leta 2019. Tako lahko rečemo, da je poletna sezona tako dobra kot pred pandemijo covida-19,” pravijo.

Portorož
PROFIMEDIA

Julija so imeli 170 tisoč hotelskih prenočitev, kar je 15 odstotkov več kot lani in 3 odstotke manj kot v predkoronskem letu 2019. V prvih osmih dneh avgusta so zaznali 50 tisoč hotelskih prenočitev, kar je 20 odstotkov več kot lani in en odstotek več kot leta 2019.

“Ko bomo prišteli še podatke drugih nastanitvenih kapacitet, se bo skupno število prenočitev še približno podvojilo,” dodajajo. Večje število prenočitev v primerjavi z lani pa gre po njihovih besedah tudi na račun tega, da so letos odprti vsi hoteli na destinaciji.

Tuji turisti se vračajo

Na naše vprašanje, ali je dobra zasedenost tudi posledica koriščenja turističnih bonov, v Turističnem združenju Portorož odgovarjajo, da je občina Piran že lani močno vodila po številu unovčenih bonov, ta trend pa se nadaljuje tudi letos.

“Se je pa letos povečalo število tujih turistov. Lani smo jih zabeležili 30 odstotkov, letos pa jih je že približno polovica, s čimer se je naša ‘odvisnost’ od bonov nekoliko zmanjšala,” pojasnjujejo.

Pred epidemijo so tujci predstavljali kar 75 odstotkov vseh gostov. Med tujimi turisti je največ Avstrijcev, Madžarov in Nemcev. Avgusta si obetajo tudi nekaj več italijanskih gostov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!