Na severu Nemčije se gradi več terminalov za utekočinjeni zemeljski plin

Gospodarstvo 13. Sep 202213:53 0 komentarjev
PROFIMEDIA

Nemški kancler Olaf Scholz je danes na konvenciji delodajalcev v Berlinu zagotovil, da je kljub mednarodni energetski krizi oskrba z električno energijo v Nemčiji zagotovljena. Vlada bo po besedah Scholza zagotovila, da bodo preostale jedrske elektrarne lahko obratovale do marca prihodnje leto, s čimer se bo preprečilo izpade električne energije.

Prejšnji teden je nemški gospodarski minister Robert Habeck napovedal, da bosta jedrski elektrarni Isar II na Bavarskem in Neckarwestheim v zvezni deželi Baden-Württemberg na jugozahodu države ostali v stanju pripravljenosti do sredine aprila 2023, če se bo to zimo pokazala potreba po stabilizaciji električnega omrežja na jugu Nemčije. Prvotno je bilo predvideno, da bosta elektrarni zaprti ob koncu letošnjega leta.

Nemški kancler Olaf Scholz je obenem v govoru poudaril, da se na severu Nemčije gradi več terminalov za utekočinjeni zemeljski plin, poroča nemška tiskovna agencija dpa. “Prvi med njimi bo za začetek obratovanja pripravljen januarja prihodnje leto,” je dejal. Po besedah Scholza bodo te nove možnosti Nemčiji do konca prihodnjega leta omogočile uvoz vsega potrebnega plina “neodvisno od Rusije”.

Prav tako je poudaril, da bo Nemčija s pomočjo že sprejetih vladnih ukrepov za skladiščenje plina lahko preživela zimo. Kot je ob tem dodal, vlada v Berlinu še naprej išče načine za znižanje stroškov energije za potrošnike in podjetja, še poroča dpa.

Nemčija je nameravala v okviru t. i. energetskega prehoda tri nuklearke dokončno ustaviti do konca tega leta. Odločitev sega še v čas vlade Angele Merkel. Toda zaradi zmanjšanja dobav ruskega plina in visokega porasta cen energentov se vedno več politikov zavzema za podaljšanje njihove obratovalne dobe, češ da bi to pomenilo alternativo v primeru pomanjkanja oskrbe z zemeljskim plinom to zimo.

Rusija je skoraj v celoti prekinila dobave zemeljskega plina Nemčiji, kar je po mnenju nemških uradnikov način kaznovanja Berlin za njegovo podporo Ukrajini in sodelovanje pri sankcijah proti Moskvi zaradi invazije na njeno sosedo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!