Nadaljevanje kadrovskega cunamija v energetiki: Martin Novšak razrešen

Gospodarstvo 23. Feb 202217:25 > 21:30 3 komentarji
Martin Novšak, Gen energija
Žiga Živulović jr./BOBO

Nadzorni svet Gen energije je razrešil generalnega direktorja Gen energije Martina Novšaka. Na ta položaj so začasno imenovali dosedanjo članico poslovodstva Gordano Radanovič. Kaj je razlog za to potezo, uradno ni znano, neuradno pa se je zadnje čase kot kandidata za ta položaj omenjalo sekretarja na infrastrukturnem ministrstvu Blaža Košoroka.

Nadzorni svet Gen energije je na seji razrešil generalnega direktorja Martina Novšaka. Na ta položaj so začasno imenovali dosedanjo članico poslovodstva Gen Gordano Radanovič.

Po navedbah Bojana Požarja na Twitterju je predlog za razrešitev podala nova predsednica nadzornega sveta Gen energije Ksenija Flegar, ki je pred kratkim na čelu nadzornikov zamenjala predsednika uprave Telekoma Slovenije Cvetka Sršena. Flegar je sicer vršilka dolžnosti direktorice direktorata za turizem na ministrstvu za gospodarstvo Zdravka Počivalška.

Privlačen položaj

Kakšen je razlog za razrešitev, ni znano. Novšak je aprila 2020 (torej že v času vlade Janeza Janše) dobil nov štiriletni mandat, ki bi se mu iztekel julija 2024.

Eden od razlogov bi lahko bilo predvolilno deljenje položajev v pomembnih podjetjih. Gen energija upravlja posavski steber slovenske energetike, kamor sodi polovica krške nuklearke, Termoelektarna Brestanica, hidroelektrarne na Savi in večinsko lastništvo v trgovcu z električno energijo Gen-I. Julija lani ji je infrastrukturno ministrstvo podelilo tudi energetsko dovoljenje za drugi blok jedrske elektrarne v Krškem, večmilijardni projekt, ki naj bi se podrobneje izoblikoval v prihodnjih letih in ga trenutno vodi Danijel Levičar. A neuradno se že nekaj časa govori, da naj bi Novšakov položaj v Gen energiji mikal sekretarja na infrastrukturnem ministrstvu Blaža Košoroka. Ta na naša vprašanja, ali ga položaj zanima oziroma ali je dal soglasje za imenovanje, ne odgovarja.

Usodno zavezništvo z Golobom?

Drugi razlog pa bi lahko bilo nezadovoljstvo vlade z Novšakovimi potezami pri menjavi uprave v Gen-I. Novšak se je tu v zadnjih mesecih znašel “med dvema ognjema”. Do novembra je upravo trgovca z električno energijo, ki letno ustvari tri milijarde evrov prihodkov, vodil Robert Golob, ki mu je sprva Novšak nameraval podeliti nov mandat. A tik pred potekom mandata so državni nadzorniki Gen energije  – takrat pod vodstvom Cvetka Sršena – Novšaku odrekli soglasje k ponovnemu imenovanju Goloba. Ta pa od poteka mandata dalje s pomočjo posebnih statutarnih določil Gen-I (ki smo jih pojasnjevali tukaj) uspešno preprečuje imenovanje nove ekipe. Po predlogu nadzornikov Gen energije bi sicer za novega predsednika uprave Gen-I imenovali Novšaka.

Gen-I je tako vse od sredine novembra brez uprave, vodijo ga pooblaščenci. Vse od novembra je na sodišču predlog za sodno imenovanje začasne uprave, a krško sodišče, kot so nam povedali danes, sklepa v tej zadevi še vedno ni izdalo. Po zadnjem naroku pred mesecem dni so se pojavila ugibanja, ali Novšak z vlaganjem novih dokumentov na nek način pomaga Golobovemu krogu blokirati imenovanje nove uprave. “Ne zavlačujemo,” nam je takrat v telefonskem pogovoru zatrdil Novšak.

Novšak se je poleg tega “uprl” zahtevi ministrstva za gospodarstvo, da revidira pogodbe o prejemkih Golobove uprave in te uskladi s tako imenovanim Lahovnikovim zakonom (kar bi pomenilo, da bi verjetno od Goloba moral terjati vračilo dela preteklih prejemkov). Golob je še vedno zaposlen v Gen-I, in sicer kot direktor upravljanja strateškega portfelja nabave energije, obenem pa se s svojo stranko Gibanje Svoboda podaja na aprilske volitve.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje