Ne pozabite: 3. maja se izteče rok za ugovor na informativni izračun dohodnine

Gospodarstvo 25. Apr 202209:49 > 10:48 0 komentarjev
Npoved dohodnine
Srdjan Živulovič/BOBO

Rok za vložitev ugovora na informativni izračun dohodnine se izteče 3. maja. Rok za doplačilo premalo plačane dohodnine je 2. junij, preveč plačana dohodnina pa bo zavezancem nakazana na plačilni račun do 31. maja. Konec maja bo odposlan tudi drugi sveženj informativnih izračunov.

Finančna uprava je konec marca zavezancem poslala prvi paket informativnih izračunov dohodnine za leto 2021. V tem paketu so po navadi izračuni za tiste, ki ne uveljavljajo olajšave za vzdrževane družinske člane ter nimajo dohodkov od opravljanja dejavnosti ali katastrskega dohodka. V tem paketu je bilo 989.325 informativnih izračunov. Izračuni za preostale bodo sledili konec maja.

Informativni izračun dohodnine je sestavljen na podlagi podatkov, s katerimi razpolaga finančna uprava na podlagi uradnih evidenc, in podatkov o dohodkih in vzdrževanih družinskih članih, ki ji jih morajo posredovati izplačevalci oz. zavezanci za dohodnino. Ko ga zavezanec prejme, mora preveriti pravilnost podatkov, in če se z njim strinja, v določenem času postane odločba.

Rok za vložitev ugovora se izteče 3. maja. Ugovor je namreč treba vložiti v 15 dneh od vročitve informativnega izračuna dohodnine, ker pa Furs informativne izračune pošilja z navadno pošto, se šteje 15 dni od odpreme. Ugovor zoper informativni izračun je mogoče vložiti tukaj.

Rok za doplačilo premalo plačane dohodnine je 2. junij, preveč plačana dohodnina pa bo zavezancem nakazana na plačilni račun do 31. maja.

Drugi sveženj za tiste, ki uveljavljajo olajšavo za vzdrževane družinske člane oz. so hkrati tudi sami vzdrževani družinski člani ali pa imajo dohodke od opravljanja dejavnosti ali katastrski dohodek, bo sledil 31. maja. V tem svežnju bodo tudi izračuni za zavezance brez urejenega rezidentskega statusa in posamezne manjše skupine zavezancev, za katere Furs v marcu še nima celovitih podatkov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!