Nejasna prihodnost Twitterja: vodilni odhajajo, grozijo tudi oglaševalci

Gospodarstvo 03. Nov 202212:37 3 komentarji
Musk Twitter
PROFIMEDIA

Po tem, ko je ameriški milijarder Elon Musk prevzel Twitter, to priljubljeno platformo pesti kopica težav. Svoje odhode napovedujejo številni menedžerji, za svoja delovna mesta pa trepeta skoraj polovica zaposlenih, saj Musk napoveduje množična odpuščanja. Po drugi strani novemu lastniku zaradi vse več sovražnega govora vplivni oglaševalci grozijo z odhodom.

Zdi se, da je ameriški milijarder Elon Musk po prevzemu Twitterja odprl Pandorino skrinjico. Vse več ljudi na vodilnih funkcijah zapušča podjetje, po pisanju Guardiana pa se pojavljajo tudi govorice, da naj bi kmalu prišlo do množičnih odpuščanj.

Po pisanju britanskega medija so svoj odhod med drugim napovedali direktorica oglaševanja in trženja Sarah Personette, kadrovska vodja Dalana Brand, generalni direktor za temeljne tehnologije Nick Caldwell, vodja trženja Leslie Berland in tudi podpredsednik prodaje Jean-Philippe Maheu. Musk je kmalu po prevzemu podjetja odpustil glavnega izvršnega direktorja Paraga Agrawala, glavnega finančnega direktorja Neda Segala ter vodjo za pravne zadeve in politiko Vijayo Gadde.

Direktorica za stranke in vodja oglaševanja Personette je kmalu po prevzemu sicer dejala, da se veseli sodelovanja z Muskom, a je v torek sporočila, da je odstopila. Prav njen odhod med oglaševalci vzbuja skrbi, kako se bo platforma spremenila pod novim vodstvom.

Po pisanju agencije Reuters sicer za zdaj ni jasno, ali so omenjeni zaposleni dali odpoved ali je na njihov odhod pritisnil ameriški milijarder.

Bo Musk odpustil 3.700 ljudi?

Agencija Bloomberg v najnovejšem poročilu navaja, da bo Musk zaradi nižanja stroškov ukinil približno 3.700 delovnih mest. Poleg tega je napovedal, da po novem za modro kljukico ob imenu uporabnikov družbenega omrežja Twitter, s katero se izkazuje pristnost računa, treba plačati osem dolarjev (8 evrov) mesečno. 

Več zaposlenih je za agencijo Reuters dejalo, da je novi lastnik glede prihodnosti podjetja redkobeseden, obenem pa naj bi odpovedal za sredo napovedani sestanek z zaposlenimi.

Na omrežju vse več sovražnega govora

Po drugi strani Musku grozijo vplivni oglaševalci, ki vse glasneje opozarjajo na “škodljive vsebine, ki vplivajo na njihove oglase”.

Po navedbah Reutersa je oglaševalski holding Mediabrands, ki skrbi za dobro ime številnih gigantov – med drugim za Coca Colo – svojim strankam svetoval, naj prekinejo poslovanje s Twitterjem, dokler se razmere ne razjasnijo. Da denarja za oglase ne bo, če se Donald Trump in podobni vrnejo na družbeno omrežje, je pred dnevi naznanil tudi avtomobilski velikan General Motors. Podobno grozijo tudi druga podjetja.

Po pisanju tujih medijev je novi lastnik Twitterja ta teden sporočil, da za zdaj nekdanjemu predsedniku ZDA Trumpu ne bo dovolil vrnitve – in to vsaj do naslednjih ameriških volitev. Nekdanjemu predsedniku so račun blokirali, ker je spodbujal k nasilju z lažmi glede predsedniških volitev v 2020.

Na vrnitev na Twitter poleg Trumpa čakata tudi vodja rasistične organizacije Ku Klux Klan David Duke in sejalec teorij zarot Alex Jones, ki mora družinam otrok, pobitih v streljanju na osnovni šoli Sandy Hook, plačati milijarde dolarjev zaradi laži. Vrnil se ni niti veliki Trumpov podpornik, prodajalec vzglavnikov Mike Lindell, ki je v ospredju teorij zarot o volitvah v 2020.

Pod novim vodstvom je omenjena platforma prežeta s sovražnim govorom. Po podatkih raziskovalnega inštituta Network Contagion Research Institute, ki se ukvarja s kibernetskimi družbenimi grožnjami, se je uporaba nekaterih sovražnih besed v kratkem času povečala za skoraj 500 odstotkov. Zaradi tega je več kot 40 nevladnih organizacij v torek poslalo odprto pismo 20 največjim oglaševalcem Twitterja, v katerem jih poziva, naj umaknejo svoje oglase, če Musk ne bo posegel v širjenje sovražnega govora.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje