Nemčija bo skoraj dvema milijonoma delavcem zvišala plače za 25 odstotkov

Gospodarstvo 29. Nov 202113:24 0 komentarjev
Nemčija
PROFIMEDIA

Skoraj dva milijona delavcev v največjem evropskem gospodarstvu čaka dvig plač.

Tri nemške stranke so se v sredo dogovorile o oblikovanju nove vlade, levo usmerjen socialdemokrat Olaf Scholz pa bo po dolgotrajnih koalicijskih pogajanjih nasledil Angelo Merkel na mestu kanclerja.

Država namerava v okviru koalicijske pogodbe minimalno plačo dvigniti s trenutnih 9,60 evra na uro na 12.

Po besedah Carstena Brzeskega, ekonomista pri ING, bi ta poteza lahko dohodek povečala skoraj dvema milijonoma ljudem v Nemčiji, ki prejemajo minimalno plačo, ali približno petim odstotkom delavcev. Dejal je, da je ta poteza “očitno pomembna”.

Minimalna plača naj bi se že julija 2022 dvignila na 10,45 evra na uro. V koalicijski pogodbi ni navedeno, kdaj bo minimalna plača dosegla 12 evrov na uro.

Ekonomist UBS Felix Huefner je dejal, da bi ta poteza morala “pospešiti splošno rast plač” v nemškem gospodarstvu, hkrati pa je opozoril, da bi lahko “prispevala k širšim plačnim pritiskom”.

Nemška centralna banka je ta teden naredila nenavaden korak in javno kritizirala ukrep in ga označila za “skrb vzbujajočega”. Povedala je, da bi to imelo negativen vpliv na plače oseb z večjimi zaslužki.

Inflacijski pritisk

Ekonomisti in oblikovalci politik po vsem svetu pozorno spremljajo naraščajoče plače kot ključni element inflacije. V Nemčiji je inflacija oktobra znašala 4,5 odstotka, kar je najvišja inflacija v skoraj treh desetletjih, saj so cene energentov poskočile in stroški hrane narasli.

Nemčija je leta 2015 prvič uvedla minimalno plačo v višini 8,50 evra na uro.

Podpora minimalnim plačam v Evropi je rasla, ko je upadla moč sindikatov. Evropska komisija pravi, da je med letoma 2000 in 2015 upadel delež delavcev v EU, ki jih zajemajo kolektivna pogajanja, pri čemer je bil še posebej močan upad v srednji in vzhodni Evropi.

Novi osnutek zakona EU, objavljen na začetku tega meseca, prizadeva okrepiti minimalne plače z novimi zahtevami.

Med prejšnjo krizo sta bila zniževanje minimalnih plač in odprava kolektivnih pogajanj grenko zdravilo, ki so ga predpisovali številnim državam članicam, je v izjavi dejala poslanka Evropskega parlamenta Agnes Jongerius, ki je ukrep podprla. “Zdaj se borimo za povečanje zakonskega minimuma plače in želimo okrepiti kolektivna pogajanja v Evropi.”

Minimalna plača v Nemčiji je že zdaj med najvišjimi v Evropski uniji.

Avtorica: Julia Horowitz/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!