Nemška inflacija na 29-letnem vrhu

Gospodarstvo 29. Nov 202119:47 0 komentarjev
Evrski bankovci
Foto: Bor Slana/ Bobo

Letna stopnja inflacije je v Nemčiji novembra po prvi oceni statističnega urada Destatis znašala 5,2 odstotka, kar je največ v 29 letih. Na inflacijo so vplivala predvsem ozka grla v dobavnih verigah in rastoče cene energentov. Slednje so poskočile za 22 odstotkov.

Cene so zrasle še peti zaporedni mesec; oktobra so se na letni ravni povzpele za 4,5 odstotka. Nemška centralna banka Bundesbank je ta mesec ocenila, da bi lahko inflacija letos dosegla nekaj manj kot šest odstotkov.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je višje stroške bivanja trenutno zaznati po celotnem območju z evrom, kar stopnjuje pritisk na Evropsko centralno banko (ECB), da zaostri trenutno zelo ohlapno denarno politiko.

ECB je doslej vztrajala, da je visoka inflacija začasen pojav, pri čemer po poročanju AFP ne želi ukrepati prehitro in potencialno zadušiti gospodarskega okrevanja po pandemiji covida-19. Je pa prvi mož Bundesbank Jens Weidmann, ki se s koncem leta poslavlja s položaja, opozoril, da bi lahko rast cen vztrajala dlje od pričakovanj.

Harmonizirani indeks cen življenjskih potrebščin (HICP), ki ga upošteva ECB, je bil novembra v Nemčiji pri šestih odstotkih, kar je precej višje od dvoodstotne tarče evropske centralne banke.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!