Novomeški Revoz v odpuščanje: brez dela bo ostalo 350 ljudi

Gospodarstvo 13. Okt 202111:13 > 12:43 1 komentar
revoz, pomanjkanje čipov
Borut Živulović/BOBO

V Revozu bo brez dela ostalo 350 ljudi. Namesto v dveh izmenah bodo v novomeški tovarni od petka delali le v eni izmeni in pol.

V novomeškem Revozu bodo odpustili 350 od približno 2.300 zaposlenih, so potrdili v podjetju. Od sredine novembra bo tovarna avtomobilov prešla z dveh izmen na eno izmeno in pol. O tem so prve poročale Finance.

Kot so sporočili iz podjetja, so negotovo razmere v avtomobilski industriji posledica predvsem krize s polprevodniki, pa tudi drugih težav, ki so ali povezane z zdravstveno krizo covida-19 ali se pojavljajo na trgu sestavnih delov in surovin.

“Revoz je zaradi omenjene krize letos že večkrat moral prekiniti proizvodnjo. Da bi ohranilo konkurenčnost, je bilo vodstvo podjetja Revoz primorano prilagoditi obratovanje tovarne v Novem mestu. Tako je predvideno zmanjšanje obsega proizvodnje od srede novembra,” so dodali.

Kot so še zapisali, je vodstvo podjetja začelo pogovore s socialnimi partnerji za pripravo prehoda proizvodnje z dveh izmen na eno izmeno in pol, kar ustreza zmanjšanju dnevne proizvodnje s 650 vozil na 480 vozil na dan. S tem ukrepom naj bi bilo prizadetih približno 350 zaposlitev v Revozu.

Vodstvo podjetja se zavezuje, da bo skupaj z zavodom za zaposlovanje in partnerskimi agencijami sodelavcem, ki bodo zapustili podjetje, pomagalo pri iskanju nove zaposlitve na trgu, ki sicer opaža veliko povpraševanje po zaposlenih, so še dodali.

V letu in pol ob tretjino zaposlenih

Pogled v letno poročilo pokaže, da je Revoz od začetka epidemije občutno zmanjšal število zaposlenih.

Po podatkih v letnem poročilu za leto 2019 so imeli na dan 31.12.2019  3.110 zaposlenih.

Maja lani, ko je gospodarstvo preplavil epidemični šok, so napovedali zmanjšanje tega števila za 400. Poudarjali so, da gre večinoma za agencijske delavce.

A v letnem poročilu za 2020 navajajo, da so imeli konec lanskega leta še 2.408 zaposlenih – torej so jih v enem letu odslovili skupno 700.

Zdaj po navedbah Financ zaposlujejo 2.300 ljudi, po danes napovedanih odpuščanjih jih bodo okrog 1.950.

V letu in pol je torej novomeški proizvajalec vozil zmanjšal število zaposlenih za tretjino.  Prosili smo jih za pojasnila, v katerih segmentih so odpuščali, odgovore bomo dodali, ko jih dobimo.

V Revozu in tudi drugod v avtomobilski industriji imajo že nekaj časa težave s pomanjkanjem elektronskih delov, ki jih vgrajujejo v avtomobilske modele. Zaradi tega je proizvodnja v Novem mestu letos že stala 73 dni, v podjetju pa ocenjujejo, da so bili do zdaj ob slabi dve petini letos predvidene proizvodnje.

Težave tudi v novomeški Adrii Mobil

Zaradi težav v avtomobilski industriji so za mesec dni v novomeški Adrii Mobil v preteklosti že zaprli linijo za proizvodnjo kombiniranih vozil, za november pa so za tri tedne napovedali ustavitev izdelave avtodomov.

Pomanjkanje čipov oklestilo tudi prodajo BMW

Pomanjkanje čipov na trgu je v tretjem četrtletju vplivalo tudi na prodajo nemškega avtomobilskega proizvajalca BMW. Ta je kljub težavam v trimesečju prodal 593 tisoč vozil svojih treh znamk.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje