NLB z razširjeno upravo, za dividende bi dali 50 milijonov evrov

Gospodarstvo 06. Maj 202211:37 0 komentarjev
Stolpnica NLB
Denis Sadiković/N1

Uprava NLB je po novem šestčlanska, v njej prvič v zgodovini sedi ženska. Na junijski skupščini pa delničarjem predlagajo izplačilo 2,5 evrov bruto dividende, kar bi pomenilo, da bi v proračun kapnilo 12,5 milijona evrov.

Po tem, ko je bila uprava NLB pod vodstvom Blaža Brodnjaka od leta 2016 dalje tričlanska, je nadzorni svet v začetku leta imenoval še tri člane, ki so zdaj dobili dovoljenje regulatorja. Hedvika Usenik, Antonio Argir in Andrej Lasič se po novem šestčlanski upravi banke pridružujejo Brodnjaku ter članoma Andreasu Burkhardtu in Archibaldu Kremserju.

Vsi trije novinci prihajajo iz NLB Skupine. Usenik je bila kot pomočnica uprave za bančništvo na drobno in privatno bančništvo od leta 2020 dalje odgovorna za poslovno mrežo banke, privatno bančništvo, kontaktni center ter razvoj in upravljanje prodaje ter storitev banke. V upravi bo odgovorna za bančništvo na drobno in privatno bančništvo. Je tudi predsednica nadzornega sveta NLB Skladov in članica nadzornega sveta NLB Banke Banja Luka v BiH.

Argir je bil od leta 2015 dalje predsednik uprave NLB Banke Skopje v Makedoniji, v Ljubljano se je preselil 1. januarja letos, ko je prevzel področje upravljanja NLB Skupine. V upravi bo odgovoren za upravljanje skupine, plačilni promet in kartično poslovanje.

Lasič pa je bil zadnja leta pomočnik uprave za korporativno in investicijsko bančništvo, v upravi prevzema področje korporativnega in investicijskega bančništva.

Predlagajo 2,5 evra dividende

Danes je NLB na spletnih straneh Ljubljanske borze objavila tudi vabilo na letno skupščino, ki bo 20. junija. Uprava in nadzorni svet delničarjem predlagata, da bi 50 milijonov evrov dobička namenili za dividende, ki bi tako znašale 2,5 evra bruto na delnico. Država ima v lasti pet milijonov in eno delnico, kar pomeni, da bi – če bo predlog sprejet – konec junija dobila 12,5 milijona evrov.

Ostalih 408 milijonov evrov bilančnega dobička bi po predlogu vodstva NLB pustili kota. l preneseni dobiček.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!