Obrtna zbornica poziva: Testiranje naj plača država

Gospodarstvo 13. Avg 202111:25 > 11:26 1 komentar
testiranje na okužbo s koronavirusom
PROFIMEDIA

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je na stroko in vlado naslovila prošnjo, da za zajezitev epidemije covida-19 sprejmeta ukrepe, ki bodo bolj življenjski in lažje izvedljivi. V zbornici menijo, da bi bilo treba tedensko testiranje zaposlenih odpraviti, v vsakem primeru pa mora stroške testiranj nositi država in ne delodajalec.

Kot so danes v sporočilu za javnost opozorili v OZS, številni obrtniki in podjetniki ter njihovi zaposleni opozarjajo, da stroškov hitrih testov ne bodo zmogli pokriti, poleg tega pa je testiranje zaposlenih vsakih 48 ur tudi organizacijsko težko izvedljivo.

“Seveda si vsi v malem gospodarstvu želimo, da ne bo prišlo do novega vala epidemije in da bomo lahko normalno poslovali. V storitvenih dejavnostih medtem že sedaj veljajo strogi zaščitni ukrepi, prav tako pa ni nikakršnih dokazov, da bi bile te dejavnosti kadarkoli vir okužb. Zato menimo, da bi morali večkrat tedensko testiranje zaposlenih odpraviti, saj to predstavlja organizacijsko in finančno breme. V vsakem primeru pa mora stroške testiranj nositi država in ne delodajalec,” pravi predsednik OZS Branko Meh.

“Delodajalci ne morejo prisiliti zaposlenih, da se cepijo”

Meh ob tem tudi poudarja, da v zbornici podpirajo cepljenje, vendar pa po njegovih besedah delodajalci ne morejo prisiliti svojih zaposlenih, da se cepijo.

Novi, še strožji ukrepi pri opravljanju dejavnosti pa vse bolj skrbijo tudi frizerje in kozmetike, ki svarijo, da bi lahko zaradi tega prišlo do ponovnega porasta dela na črno v teh dejavnostih. Pri delu na črno pa strogih zaščitnih ukrepov nihče ne upošteva, opozarjajo v zbornici.

Lokal, gostilna, Ljubljana, gostinci
Borut Živulovič/BOBO

V OZS tudi pozivajo k enakopravnem obravnavanju vseh dejavnosti. “In če država predpiše obvezno testiranje, mora zagotoviti tudi finančna sredstva, kot denimo v šolstvu. Poleg stroškov testiranj pa delodajalci opozarjajo tudi na stroške, ko je delavec zaradi obveznega testiranja odstoten in je torej izključen iz delovnega procesa. Ta strošek delodajalca je namreč še precej višji kot strošek hitrih testov,” navajajo v zbornici.

OZS: Ukrepe nemogoče izvajati

Poudarjajo še, da je večkrat tedensko testiranje zaposlenih tudi organizacijsko izjemno zapleteno. V primeru testiranja vsakih 48 ur bi moral namreč zaposlen, ki ima delovnik od ponedeljka do petka, na testiranje že v nedeljo zvečer. “Problem nastane, ker izvajalci testov v nedeljo zvečer ne delajo, delavec pa mora biti na delovnem mestu (z negativnim izvidom testa) že ob 7. uri zjutraj,” so navedli.

V praksi bo torej po prepričanju OZS nemogoče izvajati ukrepe, zato je nujno, da jih vlada ustrezno spremeni in jih naredi bolj življenjske.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje