Okužbe in karantene v podjetjih: “Sprašujemo se, kako bomo preživeli”

Gospodarstvo 17. Jan 202217:36 2 komentarja
natakar z masko v restavraciji
PROFIMEDIA

Visok delež okužb in posledično karanten terja visoko ceno tudi v gospodarstvu. Podjetja zaradi pomanjkanja kadra s težavo zagotavljajo nemoteno izvajanje delovnega procesa. Pri enem od trgovcev opozarjajo, da so zaradi tega že morali prilagoditi obratovalni čas nekaterih trgovin. Sogovornica, ki se ukvarja z gostinstvom, pa pravi, da tako težke situacije ne pomni.

“Pravzaprav je situacija za nas slabša, kot je bila v prvem valu, ko so bili lokali zaprti,” opozarja lastnica gostinske verige Kaval Group Dada Jerovšek. “Za razliko od takrat imamo zdaj visoke obratovalne stroške, hkrati pa imamo težave z zagotavljanjem kadra. Zaposleni zaradi karanten ostajajo doma, včasih tudi samo zato, ker je bil v razredu njihovega otroka nekdo pozitiven na koronavirus.”

Sogovornica pravi, da je trenutno odsotnih približno pol zaposlenih.

“Enega od lokalov smo za deset dni morali zapreti, saj je bil eden od zaposlenih pozitiven, zato so vsi morali v karanteno. Slaščičarno smo konec decembra iz istega razloga komaj ohranili odprto. S prerazporejanjem zaposlenih smo nekako uspeli prebroditi ta čas, ko je v gostinstvu tradicionalno nekoliko več dela.”

Po drugi strani, pravi, dela trenutno ni veliko. “Ni rezervacij, ni dogodkov, ni cateringov. Novembra, ko se je pojavil omikron, so se začele odpovedi,” pravi Jerovšek. “Vse to nas zelo skrbi. Sprašujemo se, kako bomo preživeli – odprti smo, posla pa ni.”

Odpuščanj kljub temu ne načrtujejo, poudarja. “To je potem res začetek konca.”

Mercator moral prilagoditi obratovalni čas nekaterih trgovin

Tudi v drugih podjetjih opažajo več odsotnosti kot običajno. V Mercatorju so morali zaradi tega celo prilagoditi obratovalni čas nekaterih trgovin. “Z veliko požrtvovalnostjo zaposlenih uspevamo ohranjati delovne procese za zdaj nemotene,” so zapisali pri najboljšem sosedu.

Ker gre za velik sistem, ki je pomemben za splošno preskrbo prebivalstva, ima podjetje vedno pripravljen tudi načrt za delovanje v oteženih pogojih, kot so, denimo, naravne in druge nesreče in tudi epidemija, so še pojasnili.

Znano je, da za živilske trgovine (z izjemo tistih v večjih nakupovalnih središčih) ne velja pogoj PCT, kar pomeni, da so zaposleni tam lahko še bolj izpostavljeni okužbam. Zato pri trgovcu poudarjajo, da “si moramo za preprečevanje širjenja okužbe stalno prizadevati vsi”, saj se v tako delovno intenzivni panogi “pozna vsaka odsotnost”.

Spar zaposlene razporeja v mehurčke

V podjetju Spar Slovenija so zaradi porasta okužb z omikronom sprejeli nekaj preventivnih ukrepov, da bosta delo in oskrba kupcev potekala nemoteno. “Z dobavitelji smo se dogovorili glede redne in zadostne dostave osnovnega asortimaja, prav tako smo povečali zaloge v lastnem skladišču,” so zapisali.

“Pri poslovanju sicer dajemo velik poudarek obvladovanju procesov v logistiki oziroma sami distribuciji ter se hkrati zavedamo, da trenutne razmere od vseh nas zahtevajo najvišjo stopnjo odgovornega ravnanja in spoštovanja priporočil pristojnih institucij, k čemer spodbujamo tako naše zaposlene kot tudi kupce. Za zmanjšanje tveganja okužb med drugim skrbimo tudi z razporejanjem zaposlenih v izolirane ekipe (mehurčke) ter rednim testiranjem vseh zaposlenih,” še pravijo.

Kakšen delež zaposlenih je doma, ne izdajo

Kakšen delež zaposlenih je trenutno odsotnih zaradi bolniškega staleža ali karantene, v podjetjih ne želijo izdati.

Tudi v skupini SIJ so zapisali le to, da zaznavajo več odsotnosti v primerjavi s koncem leta, da pa te okužbe še ne vplivajo na proizvodnjo in poslovanje.

“Že ves čas epidemije skrbno izvajamo in prilagajamo ukrepe za zajezitev širjenja okužb. Poleg obveznih preventivnih in higienskih ukrepov, kot so dosledna uporaba mask, razkuževanje prostorov in tako naprej, izvajamo tudi dodatne ukrepe za preprečevanje širjenja okužb: nesrečevanje sodelavcev iz različnih timov v garderobah, pleksi pregrade v jedilnicah, izmenično delo od doma, kjer delovni proces to dopušča, za zaščito zdravja zaposlenih zagotavljamo možnost samotestiranja na delovnem mestu za vse zaposlene, tudi cepljene in prebolele,” so še zapisali v družbi.

Spremembe bodo na gospodarstvo vplivale posredno

Po podatkih Sledilnika je bilo v petek več kot 43 tisoč učencev osnovnih šol v karanteni, kar pomeni, da morajo številni starši uveljavljati višjo silo zaradi varstva otrok. Zdravstveni minister Janez Poklukar je danes sicer napovedal spremembe pri odrejanju karanten, ki pa bodo veljale le za področje zdravstva, socialnega varstva ter vzgoje in izobraževanja.

“Z vidika kritične infrastrukture glede na obremenjenost zdravstva in epidemiološke kazalce ni bilo moč sprostiti karantene v več sektorjih ali delih države,” je pojasnil Poklukar. “S temi izjemami pomagamo tudi gospodarstvu, saj ne samo, da bo manj karanten, ampak tudi manj uveljavljanj višje sile zaradi varstva otrok.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje