Orban meni, da poteza Madžarske ni diskriminatorna

Gospodarstvo 10. Jun 202220:24 > 20:25 2 komentarja
Viktor Orban
PROFIMEDIA

Madžarski premier Viktor Orban je v današnjem radijskem pogovoru zagovarjal vladno odločitev, da lahko na Madžarskem gorivo po reguliranih cenah točijo zgolj vozniki avtomobilov z madžarskimi registrskimi oznakami. Poteza je po oceni EU diskriminatorna, a Orban je prepričan, da jo trenutne gospodarske okoliščine opravičujejo.

Ker je inflacija na Madžarskem maja dosegla najvišjo vrednost v zadnjih dveh desetletjih in ker vojna v Ukrajini vpliva na gospodarstvo države, so takšni “izredni ukrepi” nujni, je v pogovoru, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP, ocenil Viktor Orban. “Upamo, da bo EU ugotovila, da gre za izredne razmere,” je dejal.

Na Madžarskem lahko namreč od 30. maja dalje zgolj vozniki avtomobilov z madžarskimi registrskimi oznakami točijo gorivo po regulirani ceni 480 forintov (1,20 evra) na liter. Orban je dejal, da bi brez omejitve pri 480 forintih na liter cene bencina znašale med 700 in 800 forintov, tako kot drugod po Evropi.

Za potezo so se odločili po tistem, ko se je zaradi nizkih cen goriva ob meji povečal t. i. bencinski turizem, gorivo so čez mejo točili tudi številni Slovenci. Tuji vozniki morajo od zdaj tako gorivo plačevati po tržnih cenah. Vendar se zdi, da “različna obravnava pomeni posredno diskriminacijo”, je v pismu, ki ga je ta teden poslal v Budimpešto in vpogled v katerega je dobila AFP, zapisal evropski komisar za notranji trg Thierry Breton.

Breton je menil, da bi ukrep “lahko pomenil kršitev prava EU” in vodil v postopek za ugotavljanje kršitev proti Madžarski. Evropska komisija je v sredo madžarske oblasti pozvala, naj začasno prekličejo izvajanje tega spornega ukrepa, v skladu s katerim lahko cenejše gorivo na Madžarskem točijo zgolj tisti z madžarskimi registrskimi oznakami.

Madžarska je za financiranje številnih omejitev cen energije in živil uvedla tudi nepričakovani davek na “dodatne dobičke” podjetij, ki je namenjen predvsem bančnemu in energetskemu sektorju, pa tudi letalskim prevoznikom. Irski nizkocenovni prevoznik Ryanair je davek označil za “nadvse neumnega” in Budimpešto pozval, naj ga odpravi.

Davek v višini od 10 do 25 evrov na odhajajočega potnika od 1. julija “bo nepopravljivo škodoval madžarskemu turizmu, povezljivosti, prometu in delovnim mestom,” so prepričani v Ryanairu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje