Pandemija bolj prizadela podjetnice kot podjetnike

Gospodarstvo 24. Nov 202115:16 > 15:37 0 komentarjev
Profimedia

Podjetnice so v globalni pandemiji covida-19 pogosteje zapirale podjetja kot moški kolegi, ugotavlja posebno poročilo Globalnega podjetniškega monitorja (GEM) o ženskem podjetništvu 2020/2021. Verjetnost, da bodo zaprtje podjetja zaradi posledic pandemije prijavile ženske, je približno 20 odstotkov večja, kaže anketa.

Poročilo poudarja, da je imela pandemija covida-19 ogromen učinek na ženske podjetnice zaradi kombinacije ranljivosti majhnih podjetij, nesorazmernih učinkov na posamične sektorje ter dodatnega bremena skrbi za družino ob delovnih obveznostih. “Naši podatki kažejo, da so bile ženske v pandemiji bolj prizadete kot njihovi moški kolegi,” so zapisali raziskovalci.

Ženske v Severni Ameriki in Evropi pogosteje poročale o zaprtju podjetij

V anketi so globalno gledano ženske pogosteje poročale o zaprtju podjetja zaradi pandemije kot moški (41,9 odstotka v primerjavi s 35,5 odstotka). Največja razlika med spoloma je bila zaznana v Severni Ameriki in Evropi, kjer so podjetnice 50 odstotkov pogosteje poročale o zaprtju podjetja zaradi pandemije v primerjavi z moškimi kolegi, so izsledke raziskave povzeli na Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru.

Na drugi strani je obraten trend opaziti v srednji in vzhodni Aziji, kjer so moški pogosteje poročali o zaprtju podjetja zaradi pandemije kot ženske (37,7 odstotka proti 34 odstotkom).

Nove poslovne priložnosti za vse

O novih poslovnih priložnostih je v luči pandemije na globalni ravni poročal približno enak delež žensk in moških v podjetništvu (40,6 odstotka v primerjavi z 42,2 odstotka). So pa podjetnice za približno desetino pogosteje kot moški podjetniki poročale o učinkovitosti vladnih ukrepov v gospodarstvih z majhnimi in srednjimi dohodki, obraten trend pa se je pokazal v gospodarstvih z velikimi dohodki.

Sodeč po raziskavi 20,3 odstotka anketiranih podjetnic pričakuje, da bodo v naslednjih petih letih zaposlile šest ali več oseb, v primerjavi z 18,7 odstotka v letu 2019. Odstotek podjetnikov, ki pričakujejo, da bodo v naslednjih petih letih zaposlili šest ali več oseb, znaša 48 odstotkov.

V Sloveniji bistveno manjša ambicioznost podjetnic

Podatki za Slovenijo kažejo bistveno manjšo ambicioznost podjetnic. Medtem ko so pričakovanja slovenskih podjetnikov glede rasti njihovih podjetij skladna s svetovnim povprečjem (48 odstotkov), zaposlovanje šest ali več oseb pričakuje 14,3 odstotka slovenskih podjetnic.

Podjetniška aktivnost med ženskami je v Evropi majhna, saj znaša 5,7 odstotka v primerjavi s svetovnim povprečjem, ki je 11-odstotno. Podjetnice v Evropi imajo medtem veliko bolj enakomerno porazdelitev po panogah, z najvišjimi stopnjami podjetništva v IKT-dejavnosti v vseh regijah, celo višjimi kot moški podjetniki na Nizozemskem in v Švici.

Nasprotno podatki za Slovenijo kažejo, da smo ena od desetih držav (Indonezija, Oman, Savdska Arabija, Angola, Maroko, Indija, Italija), v katerih niso poročali o zgodnji podjetniški aktivnosti žensk v IKT-dejavnosti.

GEM je, kot so dodali na mariborski fakulteti, edini globalni raziskovalni vir, ki podatke o podjetništvu zbira neposredno od podjetnic in periodično objavlja poročila o ženskem podjetništvu. Poročilo o ženskem podjetništvu 2020/2021 kaže, da je žensko podjetništvo temeljni dejavnik spodbujanja vključujoče gospodarske rasti v državah v razvoju. Nosilec slovenskega dela raziskave GEM je Inštitut za podjetništvo in management malih podjetij na mariborski ekonomsko-poslovni fakulteti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!