Panika na trgu kriptovalut? Vlagatelji bežijo v varnejše naložbe

Gospodarstvo 16. Maj 202220:00 > 17. Maj 2022 06:31 1 komentar
Kriptovalute
PROFIMEDIA

Zadnjih nekaj tednov je na borzah pestro. Finančni trgi so zaznali velike padce, v rdečem pa je že nekaj časa tudi trg kriptovalut. "Nagnjenost k tveganju se je začela obračati v drugo smer, kot je bila v zadnjih letih. Vsi so bolj konservativni in previdni. V takšnih časih ne boš vlagal v visoko tvegane stvari," razlaga direktor borzne hiše Equito in finančni analitik Luka Gubo.

Rdeče obarvani grafi so skupna točka na trgu kriptovalut v zadnjih tednih. Vrednost trga se je v zelo kratkem času zmanjšala za več sto milijard dolarjev. Po podatkih portala CoinGecka se je ves trg kriptovalut v primerjavi pol leta nazaj skoraj prepolovil. Lanskega novembra je bil celoten trg vreden 2,38 bilijona evrov, trenutno pa 1,294 bilijona evrov.

Veliki padci so povzročili preplah med vlagatelji in vodili v številne razprodaje. Vrednost so izgubljale praktično vse kriptovalute, od najbolj uveljavljenih do neznanih. Bitcoin je v primerjavi z rekordno vrednostjo, ta je 10. novembra lani znašala okrog 59.716 evrov, izgubil več kot polovico vrednosti in je 12. maja padel celo pod 25.000 evrov.

“Padci so tudi na drugih trgih, kar kaže, da je korelacija med trgi zelo visoka. Predvsem s tehnološkimi podjetji. Tehnološka podjetja so izgubila več kot tretjino vrednosti v primerjavi z najvišjimi vrednostmi lani. Ko je panika, je panika za vse. Zdaj mogoče ne moremo govoriti o paniki, ampak o bolj pesimističnih pogledih,” razlaga direktor borzne hiše Equito in finančni analitik Luka Gubo.

Vlagatelji bežijo v varnejše naložbe

Vzroki za padce vrednosti kriptovalut so v inflaciji, gospodarski negotovosti zaradi vojne v Ukrajini in pa naraščajočih obrestnih merah. Gubo poudarja predvsem višanje obrestnih mer ameriške centralne banke. “To močno vpliva na naložbe, katerih vrednotenje je vezano na prihodnje poslovanje,” meni Gubo.

“Neka cinkarna ne bo izgubljala vrednosti, če se bodo obrestne mere dvignile. Na drugi strani pa bo na hitro rastoče podjetje, ki bo dobičke ustvarjalo šele čez nekaj let, zelo močno vplivalo, saj preračunavaš v tem trenutku, koliko bi ovrednotil denarne tokove, ki bodo daleč v prihodnosti. In če je obrestna mera višja, je vrednotenje nižje,” pojasnjuje Gubo. Po njegovih besedah se zdaj vlagatelji vedejo bolj konservativno in se umikajo iz tveganih naložb v varnejše.

Gubo poudarja tudi padce predvsem delnic tehnoloških podjetij, ki so izgubile med 20 in 25 odstotkov vrednosti, pa obstajajo že dolgo in so vredne veliko več kot celoten trg kriptovalut. “Glavna težava kriptovalut je, da jih je težko ovrednotiti. Pri podjetju lahko pogledaš letno poročilo, prihodke in lažje narediš vrednotenje. Kakšna pa je vrednost bitcoina? Ne moreš vedeti, ali je nekaj poceni ali ne. Analitiki priporočajo izpostavljenost do kriptotrgov v le nekaj odstotkih celotnega premoženja,” opozarja.

Bitcoin
Benoit Tessier/File Photo/REUTERS

Terra povsem strmoglavila

Hitre padce kriptovalut Gubo pripisuje tudi dogajanju glede t. i. stabilnega kovanca (vezan je na druga sredstva, kot so dolar, evro ali pa bitcoin) TerraUSD in sestrske kriptovalute luna, ki je od začetka maja izgubil praktično vso vrednost. V začetku maja se je vrednost gibala okrog 80 evrov, zdaj pa je že nekaj dni njegova vrednost blizu nič evrov. Kot smo že pisali, so nekateri izgubili tudi vse življenjske prihranke. Po mnenju Guba ustvarjalci kriptovalute niso razmišljali o vseh možnih scenarijih, saj se je Terra oziroma Luna hitro sesula sama vase, ko povpraševanja ni bilo več. Njihova tržna vrednost je z okrog 40 milijard dolarjev (približno 38 milijard evrov) padla na 1,145 milijona evrov.

Ekonomist Marko Pahor je v svoji kolumni za Finance zapisal, da se je na primeru TerraUSD morda končalo neko obdobje, ko so kriptotrgi delovali brez regulacije, in “začetek nekega novega, kjer bo pristojna neka oblika centralne regulacije”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje