Petrol draži elektriko za okoli 30 odstotkov

Gospodarstvo 11. Okt 202119:59 > 12. Okt 2021 06:36 4 komentarji
Petrol
Denis Sadiković/N1

Petrol draži električno energijo in zemeljski plin. Cene bodo za gospodinjstva in male poslovne odjemalce višje za okoli 30 odstotkov. Pričakovati je tudi podražitve pri drugih dobaviteljih.

Petrol draži električno energijo. Tako bo cena te za male poslovne odjemalce in gospodinjstva od 1. decembra višja za okoli 30 odstotkov, poročajo Finance. Po njihovih informacijah naj bi kmalu, predvidoma po novem letu, sledile še podražitve pri drugih dobaviteljih.

Cene bodo za gospodinjske odjemalce višje od 21 do skoraj 35 odstotkov, odvisno od tarife. Cene za male poslovne odjemalce pa bodo zrasle okoli 30 odstotkov. Nekoliko manjša je podražitev zemeljskega plina: kilovatna ura zdaj stane z DDV 0,03342 evra, od 1. decembra pa bo 0,03752 evra. Cene, ki jih je navedel Petrol, ne vsebujejo trošarin in dajatev.

podražitev elektrike
Petrol

Ob tem so v podjetju na svoji spletni strani potrošnike spomnili, da si lahko račun elektrike ali plina znižajo z unovčenjem zlatih točk, ki jih pridobijo z vsakim nakupom.

Podražitev bo prebivalce EU predvidoma stala 100 milijard evrov

Kot smo poročali, dvigovanje cen elektrike v Evropi povzročajo predvsem emisijski kuponi, ki dražijo elektriko, proizvedeno iz fosilnih goriv, porast cen zemeljskega plina pa močno povpraševanje v Aziji, zastoji pri dobavah ruskega plina v Evropo ter tudi mrzla pretekla zima, ko so dobavitelji dodobra izčrpali zaloge.

Evropske vlade so sprejele ukrepe v skupni vrednosti približno deset milijard evrov, s katerimi želijo ublažiti učinke dviga cen. Vendar pa bi podražitev energentov lahko to zimo prebivalcem EU povzročila 100 milijard evrov dodatnih stroškov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje