Petrol zavrača očitke o kartelnem dogovarjanju

Gospodarstvo 03. Maj 202218:33 > 19:24 3 komentarji
Petrol
Denis Sadiković/N1

Petrol samostojno določa svojo cenovno politiko za pogonska goriva in se pri tem ne usklajuje z drugimi ponudniki, so se na izjavo najverjetnejšega mandatarja Roberta Goloba o sumu kartelnega dogovarjanja odzvali v energetski družbi. Golob je danes izpostavil, da so cene pogonskih goriv po vladni odločitvi, da jih ne regulira več, zelo usklajene.

V Petrolu so v odzivu za STA spomnili na ugotovitve agencije za varstvo konkurence, ki je decembra lani objavila poročilo o raziskavi trga pogonskih goriv.

“Ugotovila je, da ima na maloprodajno ceno pogonskih goriv največji vpliv nabavna cena goriva. Agencija je tudi ugotovila, da cene po deregulaciji med ponudniki niso bile vedno enake, so pa bili zaznani pogosto enaki datumi sprememb maloprodajnih cen med različnimi ponudniki,” so pojasnili v Petrolu.

Prav tako je agencija, kot so še dodali, ugotovila, da sistem napovedovanja in spreminjanja cen v Sloveniji preko aplikacije goriva.si omogoča hitro prilagajanje cen drugih ponudnikov. “Agencija je ugotovila, da neposredno ni mogoče pripisati protikonkurenčnega delovanja ponudnikov na trgu pogonskih goriv oziroma kršenja zakona o preprečevanju omejevanja konkurence,” so sklenili.

Robert Golob je danes ob robu izjave po koncu prvega kroga koalicijskih pogajanj opozoril na neverjetno usklajenost cen pogonskih goriv pri trgovcih z naftnimi derivati. Kot je dejal, so podražitve pod drobnogled vzeli tudi njihovi pravniki, v zadnjih podražitvah pa je opaziti sume kartelnega dogovarjanja.

“Če se bo to nadaljevalo, bomo v Gibanju Svoboda pozvali agencijo za varstvo konkurence, da ukrepa proti trgovcem. Cene so tako neverjetno usklajene, da si zaslužijo podrobno analizo,” je še dejal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje