PKP 10 prinaša tudi novo shemo likvidnostnih posojil

Gospodarstvo 27. Dec 202114:10 > 19:47 0 komentarjev
Profimedia

Deseti paket protikoronskih ukrepov je bil danes sprejet. Kot je v državnem zboru pred sprejetjem PKP 10 povedal finančni minister Andrej Šircelj, si podjetja lahko obetajo novo shemo likvidnostnih posojil prek Slovenskega podjetniškega sklada. Podrobnosti za zdaj niso znane.

“Predlog zakona vsebuje nujno potrebne ukrepe tako za varovanje zdravja posameznikov kot tudi za izboljšanje socialnega položaja stanja najbolj ranljivih skupin in podporo okrevanju gospodarstva,” je pred parlamentarno razpravo o desetem protikoronskem paketu (PKP 10) dejal finančni minister Andrej Šircelj.

Kot je pojasnil, so v paketu naslednje spodbude za podjetja:

  • nov ukrep likvidnostnega posojila preko Slovenskega podjetniškega sklada, po ministrovih besedah namenjen predvsem mikro, malim in srednje velikim podjetjem. Podrobnosti za zdaj niso znane.

  • pravna podlaga za črpanje dodatnih sredstev iz rezerve za prilagoditev na Brexit: gre za namensko finančno podporo EU, namenjeno slovenskim podjetjem, ki jih je izstop Združenega kraljestva iz EU najbolj prizadel,
  • podaljšanje trajanja programa finančnih pobud preko shem državnih pomoči,
  • podlaga za pridobivanje dodatnih 5,2 milijona evrov namenskih EU sredstev, namenjenih gospodarstvu,
  • spremembe zakonodaje, ki uvajajo možnost predplačil javnim agencijam in po besedah ministra poenostavljajo javne razpise.

O PKP 10 so poslanci glasovali danes. Kot je bilo predvideno, je bil predlog zakona sprejet, saj so ga podprli poslanci koalicije in njej naklonjeni poslanci.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!