Po sestanku s predstavniki žičničarjev v iskanje rešitev za majhne centre

Gospodarstvo 14. Jan 202220:22 0 komentarjev
Smučišče
PROFIMEDIA

Gospodarsko ministrstvo bo po današnjem sestanku z žičničarji glede načrtov za podporo razvoja smučišč, ki se osredotoča na razvoj večjih centrov, pristopilo k iskanju rešitev za razvoj majhnih smučišč. Predlog bo po načrtih oblikovalo skupaj z ministrstvoma za šport in infrastrukturo v prihodnjih 10 dneh, so napovedali.

Kot so po sestanku povedali na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, so bili pri nedavno objavljenem razpisu, ki ga delno financira tudi EU, omejeni z zahtevo, da se v luči podnebnih sprememb financira le gorske centre, torej tiste na višjih geografskih legah. Na podlagi študije o njihovem razvoju iz leta 2019 pa izhaja tudi, da so ti centri uresničili 96 odstotkov vsega obiska smučarskih centrov.

“Majhni centri nimajo pomembne vloge v turizmu, imajo pa pomembno rekreacijsko-izobraževalno vlogo, saj so poligon za lokalne rekreacijske smučarje ter nepogrešljiva infrastruktura za šole in vrtce,” so poudarili na ministrstvu.

Zato in ob dejstvu, da tudi ti centri potrebujejo vlaganja v infrastrukturo, so po današnjem sestanku sklenili, da bodo v roku desetih dni rešitve poiskali skupaj z ministrstvoma za izobraževanje, znanost in šport ter za infrastrukturo.

Manjšim centrom pomoč iz integralnih sredstev

Kot so ob tem dodali, je ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pristojno za turizem, zato evropskih sredstev za manjše centre ne more nameniti, jih bo pa nekaj zagotovilo iz integralnih sredstev.

Ministrstvo je konec minulega leta objavilo javni razpis za vlaganja v kakovostno in trajnostno preoblikovanje slovenskega turizma za krepitev njegove odpornosti. Prvi sklop bo podprl razvoj večjih smučišč, drugi pa gradnjo oz. obnovo nastanitvenih zmogljivosti višje kakovosti. Skupaj je na voljo 49 milijonov evrov.

V združenju slovenskih žičničarjev so to, da je država prepoznala nujnost vlaganja v infrastrukturo, pozdravili, na ministrstvo pa so naslovili predloge za dopolnitev, ki so jih pretresali na današnjem sestanku. Žičničarji so v razpisu pogrešili možnost prijave majhnih smučišč, problematizirajo pa še kratek rok za prijavo ter minimalno in maksimalno vrednost investicij.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!