Podjetje Dani AFC bo odpustilo tretjino zaposlenih

Gospodarstvo 14. Okt 202118:53 > 19:18 0 komentarjev
Tovarna avtomobilov
Profimedia

V slovenjgraškem podjetju Dani AFC, kjer krojijo in izsekujejo usnje za avtomobilske sedeže, bodo v kratkem odpustili okoli 100 zaposlenih. Razlog za odpuščanje naj bi bile nepredvidljive razmere in zastoji v avtomobilski industriji. Po Adientu je to že drugo koroško podjetje, vezano na avtomobilsko industrijo, ki predvideva večja odpuščanja.

Potem ko so že spomladi letos v podjetju Dani AFC, ki je vezano na avtomobilsko industrijo, odpustili več kot 50 zaposlenih, so danes napovedali nadaljnja odpuščanja. V prihodnjih tednih naj bi delo izgubilo še okoli 100 od trenutno 304 zaposlenih. Razlog naj bi bile nepredvidljive razmere in zastoji v avtomobilski industriji.

Podpredsednik Konfederacije slovenskih sindikatov (KSS) David Ažnoh je povedal, da so bili v sindikatu danes dopoldne seznanjeni s pripravo programa presežnih delavcev v podjetju Dani AFC, kjer krojijo in izsekujejo usnje za sestavne dele avtomobilskih sedežev.

V podjetju je še spomladi letos delalo 372 delavcev, vodstvo pa je že ob takratnem odpuščanju opozarjalo na nepredvidljive razmere v panogi in zastoj v avtomobilski industriji zaradi pomanjkanja čipov, kar posledično vpliva na celotno verigo izdelave sestavnih delov za avtomobilsko industrijo.

Upajo na pomoč države

Podpredsednik KSS, je izpostavil, da okoli 84 odstotkov zaposlenih v podjetju predstavljajo ženske in da je 34 delavcev takšnih, pri katerih bi lahko z dokupom let uredili mehki način odpuščanja, saj so pred upokojitvijo. Izpostavil je še, da so vodstvo podjetja opozorili na nekatere domnevno sporne kriterije za odpuščanje.

Ob tem je Ažnoh spomnil, da je bilo za podjetje že v minulih letih značilno stalno nihanje števila zaposlenih. S tokrat načrtovanim odpuščanjem se po njegovih besedah že posega v jedro zaposlenih in s tem v znanje in izkušnje, pomembne za nadaljnji obstoj podjetja. V Dani AFC sicer po Ažnohovih besedah upajo, da se bodo razmere obrnile na bolje, upajo tudi na pomoč avtomobilski industriji, ki jo obljublja država.

Že drugo večje odpuščanje v avtomobilski industriji Koroškem

Podjetje Dani AFC je svoje proizvodne prostore v preteklosti imelo v Otiškem Vrhu, zadnja leta pa je proizvodnja urejena v nekdanji Preventovi hali v Slovenj Gradcu. Podjetje je v lasti italijanske skupine Dani, ki tudi dobavlja usnje slovenjgraški družbi, v kateri krojijo in izsekujejo dele za usnjene prevleke, ki jih nato šivajo v šivalnicah v Turčiji in Romuniji.

Gre za drugo koroško podjetje, vezano na avtomobilsko industrijo, kjer so letos napovedali večje odpuščanje. Marca letos so ameriški lastniki slovenjgraškega obrata Adient sporočili, da bodo do maja prihodnje leto zaprli obrat s 430 zaposlenimi. Trenutno v podjetju dela še slaba polovica od teh zaposlenih, večji del preostalih bo odpovedi dobil do konca letošnjega leta.

Temni scenariji tudi v novogoriškem Hitu

Odpuščanja so napovedali tudi v novogoriškem Hitu. Tamkajšnji sindikati, predvsem Sindikat igralniških delavcev Slovenije (SIDS), so se na namero vodstva družbe po odpuščanju zaposlenih odzvali zelo kritično. Pripravili bodo svoje predloge za naslovitev problematike, ki bodo, kot so napovedali, v dobro družbe in zaposlenih. Vodja SIDS v Hitu Erik Krašna je sporočil, da bi dva najbolj drastična scenarija, ki jih je podala uprava – sprememba urnika poslovanja in ukinitev prirejanja pokra na destinaciji – najverjetneje povzročila dvig števila odpovedi z 250 odpovedi do 600 ali več.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!