Igralniški delavci v Hitu ob stavki pripravljeni na nadaljevanje pogajanj

Gospodarstvo 30. Sep 202215:39 > 19:05 0 komentarjev
Igralnica Hit
Srdjan Živulović/BOBO

V novogoriških igralnicah družbe Hit se je danes popoldan začela stavka, potem ko so se pogajanja med vodstvom družbe in Sindikatom igralniških delavcev Slovenije (SIDS) končala neuspešno. Kot so sporočili iz SIDS, se z upravo družbe Hit niso uspeli uskladiti glede stavkovnih zahtev, zato se bodo pogajanja nadaljevala prihodnji teden.

Stavka poteka v igralnici Drive-in v Vrtojbi ter v igralnicah Park in Perla v Novi Gorici. Trajala bo do 2. ure zjutraj. V podobnem obsegu je stavka napovedana tudi za soboto in nedeljo ter vse ostale konce tednov do konca tega leta.

Sindikat je 16. septembra delodajalcu poslal 18 stavkovnih zahtev. V nekaterih zahtevah so med pogajanji zbližali zahteve, pri nekaterih drugih pa so že dosegli dogovor, so sporočili iz SIDS.

Tako je pogajalska stran sindikata sprejela ponudbo, da se delavcem Hita do konca leta 2022 nameni iz naslova božičnice ali draginjskega dodatka skupaj milijon evrov, kar bi pomenilo okrog 640 evrov na zaposlenega.

Pogajalski skupini se morata uskladiti še o delovnih urah zaradi reorganizacije dela, dodatku za delo ob vikendih, organizaciji valejske službe ter začetku pogajanj za spremembo panožne kolektivne pogodbe.

“Pod zgoraj navedenimi pogoji je pogajalska stran sindikata pripravljena zamrzniti stavko do novembra, pri čemer se glede pogojev ni pripravljena pogajati,” je sindikat zapisal v sporočilu.

V sindikatu so zapisali še, da zahtevajo le to, kar je “v uporabi že vrsto let”. Med drugim naštevajo potrditev sporazuma o delovnem času, organizacijo ustrezne strežbe na igralnih mestih, kar je trenutna uprava ukinila, dodatek za vikend, katerega prejemajo le določeni zaposleni. Prepričani so, da ne zahtevajo nič takega, kar bi ogrozilo poslovanje podjetja.

Sindikat vodstvu podjetja med drugim očita negospodarno ravnanje, negospodarno investicijo v igralnici Park, znižanje vrednosti podjetja ter manipuliranje v komuniciranju z zaposlenimi in javnostjo. Med 18 zahtevami sindikata je tudi zahteva po odstopu uprave.

Uresničitev stavkovnih zahtev sindikata je po prvih ocenah uprave Hita, ki očitke na svoj račun zavrača, ovrednotena na deset milijonov evrov na letni ravni. To bi pomenilo 20-odstotno povišanje stroškov dela.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!