Poziv vladi: davčna politika naj bo razvojna

Gospodarstvo 15. Avg 202211:45 > 13:40 5 komentarjev
denarnica
Profimedia

Združenje Manager vlado poziva k razvojni davčni politiki. Kot so zapisali, v gospodarstvu že leta opozarjajo in pozivajo k razbremenitvi plač zaposlenih. "Delo v Sloveniji je v primerjavi s primerljivimi evropskimi državami posebej visoko obremenjeno, kar pomeni predvsem coklo razvoju in konkurenčnosti slovenskega gospodarstva," so opozorili.

Združenje Manager z mešanimi občutki sprejema predlagani paket sprememb davčne zakonodaje. “Ponovno poudarjamo, da je temelj našega družbenega razvoja in zagotavljanja blaginje ljudi višja dodana vrednost, ki jo ustvarja slovensko gospodarstvo. Te pa ne more zviševati brez visoko usposobljenih in produktivnih razvojnih kadrov,” je v pozivu izpostavil predsednik združenja Andrej Božič.

Kot je dodal, Slovenija za kadre tekmuje na globalnem trgu, z obremenitvami prihodkov posameznikov pa preprosto ni konkurenčna.

“Predlagane spremembe pomenijo ponoven zastoj v razbremenjevanju davčnega primeža, kjer smo pred meseci z dohodninskimi spremembami sicer naredili manjši korak naprej,” so Božiča še povzeli v sporočilu za javnost.

V združenju pozdravljajo nadaljnje povišanje splošne davčne olajšave v naslednjem letu in uvedbo posebne olajšave za mlade, česar pa v trenutnih razmerah visoke inflacije po njihovi oceni ne bo mogoče zares občutiti.

Podpirajo tudi namero celovite davčne reforme, ki pa naj bo razvojno naravnana. “Razvojna davčna politika je tista, ki je javnofinančno vzdržna, predvidljiva in stabilna. Prestrukturiranje davkov in drugih dajatev pa naj gre v smeri manjše obremenitve dela, sploh najbolj produktivnih zaposlenih, ki ustvarjajo najvišjo dodano vrednost,” so zapisali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje