Predsednik združenja delodajalcev bi zamaknil začetek veljave odloka PCT

Gospodarstvo 13. Sep 202115:22 > 17:23 0 komentarjev

Za lažjo vpeljavo sprememb, ki jih prinaša v soboto sprejeti odlok PCT, bi predsednik Združenja delodajalcev Slovenije Marjan Trobiš vladi predlagal vsaj nekajdnevno zamaknitev začetka veljave odloka. Predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah se po drugi strani ne strinja. Meni, da bi zamaknitev začetka veljave odloka v javnost vnesla le zmedo.

Oddaja N1 STUDIO o mega odloku PCT, ki je bil sprejet konec tedna, je postregla tudi z nasprotujočimi si pogledi predstavnikov gospodarstva o tem, kdaj naj omenjeni odlok začne veljati oziroma ali bi vlada začetek veljave odloka morala vsaj za nekaj dni zamakniti.

“Vsekakor bi bilo zaželeno, da bi država pomislila to premakniti,” je dejal predsednik Združenja delodajalcev Slovenije Marjan Trobiš. Po njegovem mnenju so trije delovni dnevi, v katerih bo odlok stopil v veljavo, zelo ambiciozni. “Ne govorim o tem, če imam dva ali tri zaposlene, ampak če imam več sto zaposlenih, je ta zadeva lahko kar velik izziv,” je dejal.

“Ključnega pomena je, da bomo organizacijsko in fleksibilno to spravili pod krov. Dvomim pa, da bomo imeli na razpolago toliko hitrih testov, da bomo sploh lahko v celoti izpeljali te procese v sredo,” je pojasnil.

“To bi pomenilo, da ne vedo, kaj delajo”

Po besedah predsednice Trgovinske zbornice Slovenije Mariče Lah pa zamaknitev začetka veljave odloka PCT ne bi bila smotrna, saj bi v javnost vnesla zmedo. “V javnost nenehno dajemo informacije, ki potem ne veljajo več, in s tem vnašajo zmedo – ne samo med zaposlene, pri nas to velja tudi za potrošnike. Že ves vikend smo razlagali, kako od srede veljajo novi pogoji, da se je treba organizirati, da bodo vsi potrošniki to vedeli in bodo lahko nemoteno opravljali svoje nakupovalne procese,” je dejala.

Po njenih besedah bi bila zamaknitev začetka veljave odloka vsekakor elegantna, se pa boji, da z vidika potrošnikov in državljanov to ne bi bilo dobro. Zamaknitev začetka veljave odloka bi zato vladi težko predlagala. “To bi pomenilo, da ne vedo, kaj delajo. Vseeno pa moramo vsi skupaj pokazati neki suvereni nastop napram potrošnikom in državljanom ter jih na tak način prepričati, da je situacija zdaj res skrajno resna in da lovimo zadnje trenutke možnosti odločitve za prostovoljno cepljenje,” je pojasnila.

Preberite več o novem vladnem odloku:

N1 STUDIO: “Lovimo še zadnje trenutke za prostovoljno cepljenje”
Pogoj PCT: kako po novem na bencinsko, v banko in gostilno
Kam bomo od srede še lahko šli brez PCT
Pogoj PCT: kaj pravijo trije uspešni podjetniki
Trgovinska zbornica: Pričakujemo uvajanje obveznega cepljenja
Prebolevnikom vlada ponovno skrajšala pogoj PCT z osmih na šest mesecev

Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko ogledate tukaj:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!