Preiskujejo nepravilnosti pri določanju odkupnih cen pšenice

Gospodarstvo 21. Mar 202213:18 > 13:21 0 komentarjev
pšenica
PROFIMEDIA

Agencija za varstvo konkurence je konec februarja proti Mlinu Korošec, Mlinopeku, Mlinotestu, Panviti in Žitu uvedla postopek ugotavljanja kršitve prepovedi omejevalnih sporazumov in usklajenega ravnanja. Izkazana je verjetnost, da so si izmenjali informacije o odkupni ceni pšenice in usklajeno ravnali pri določanju odkupnih cen pšenice.

Kot so zapisali na spletni strani agencije, je izkazana verjetnost, da so podjetja iz Markovcev, Murske Sobote, Ajdovščine in Ljubljane kršila šesti člen zakona o preprečevanju omejevanja konkurence, ki govori o prepovedi omejevalnih sporazumov, in 101. člen pogodbe o delovanju EU, ki prepoveduje sporazume in usklajena ravnanja med podjetji in skupinami podjetij.

“S tem naj bi neposredno ali posredno določala odkupne cene za pšenico, kar predstavlja omejevalni sporazum oziroma usklajeno ravnanje med podjetji, katerega cilj ali učinek je preprečevati, omejevati ali izkrivljati konkurenco na ozemlju Slovenije in na znatnem delu notranjega trga EU, kar bi lahko prizadelo trgovino med državami članicami,” so poudarili.

Agencija je pozvala vse osebe, da ji pošljejo podatke, ki bi lahko bili pomembni za odločitev. Če so ti zaupni, naj jih za tako označene pošljejo fizično ločeno od ostalih podatkov v posebni zaprti kuverti, če gre za poslovno skrivnost, naj predložijo ustrezna pojasnila in posredujejo različico dokumenta, ki ne vsebuje zaupnih podatkov, so zapisali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!