Preizkus: štiridnevni delovnik z nespremenjeno plačo

Gospodarstvo 22. Jan 202210:49 > 12:00 1 komentar
Delo
PROFIMEDIA

Okoli 30 podjetij v Veliki Britaniji bo poleti začelo s testnim projektom 32-urnega tedenskega delovnika. Ob tem bodo zaposleni ohranili vse pravice in enako plačo, kot če bi delali pet dni v tednu.

Sanje mnogih zaposlenih, da bi delali štiri dni in bili nato tri dni prosti, bodo postale realnost za zaposlene v nekaj več kot 30 podjetjih v Veliki Britaniji, poroča Bloomberg.

Velika Britanija bo junija začela s projektom, v katerem bodo uvedli 32-urni tedenski delovnik, ob tem pa bodo vse pravice in plača zaposlenih ostale enake kot pri 40-urnem delovniku.

Ure si bodo lahko razdelili na štiri ali pet dni

Zaposleni v izbranih podjetjih bodo lahko izbirali med štiridnevnim delovnikom po osem ur ali pa bodo 32 ur razdelili na pet dni.

“Pretekle študije so pokazale, da se je produktivnost izboljšala skupaj z boljšim počutjem zaposlenih,” je dejal Joe Ryle, direktor kampanje za štiridnevni delovnik v Veliki Britaniji.

Projekt bi radi zagnali tudi v drugih državah

Projekt v Veliki Britaniji je del svetovne kampanje Štiridnevni delovnik po vsem svetu (ang. 4 Day Week Global), ki se zavzema za krajši delovni teden. Podobni programi naj bi se začeli tudi v ZDA in na Irskem, Ryle pa jih napoveduje tudi v Kanadi, Avstraliji in Novi Zelandiji.

Raziskovalci bodo ob produktivnosti merili tudi vpliv na počutje zaposlenih in na okolje. Kot je zapisano v programu kampanje, želijo s projektom premakniti mišljenje podjetij od merjenja, koliko časa so ljudje v službi, k temu, kakšni so doseženi rezultati.

Poskusi tudi v Evropi

Tudi v Evropi so v preteklosti že poizkušali s skrajšanimi delovniki. Španija je pred meseci napovedala, da bo 200 podjetij testno uvedlo 32-urni delovnik, konec lanskega leta pa je pilotni projekt napovedal tudi Kickstarter, največja platforma za množično financiranje. Še pred njima pa je krajši delovnik testirala Švedska, kjer so uvedli šesturni delovni za medicinske sestre v ene od domov za starejše, vendar se kasneje niso odločili, da bi takšen delovnik tudi uzakonili.

Pisarna
PROFIMEDIA

Slovenija?

V Sloveniji zakon o delovnih razmerjih določa, da polni delovni čas ne sme biti daljši od 40 ur in ne krajši 36 ur.

Kot je pred nekaj mesecih v pogovoru za N1 povedala izvršna direktorica Manager Slovenije Petra Juvančič, je v podjetjih vedno prisotno tehtanje in lovljenje ravnotežja med delom in zasebnim življenjem ter obenem ustvarjanja višje dodane vrednosti in delovnih mest, ki krepijo gospodarstvo in družbeno blaginjo.

Že pred tremi leti in pol so v nekaterih sektorjih šesturni delovnik uvedli v podjetju Donar, ki se ukvarja z izdelovanjem sedežnega pohištva. Za ta korak so se odločili za zaposlene v proizvodnji in pisarni, ob tem pa plač zaposlenim niso spremenili.

“Za večino podjetij pa bi že danes skrajšani delovnik na daljši rok pomenil prihranek (stroški energentov, boljše načrtovanje prostora – co-working ipd.), manj bolniške odsotnosti, manjšo utrujenost zaposlenih ter posledično boljšo produktivnost (manj napak),” pravi prokurist podjetja Matjaž Feguš.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje