Preobrat v bitki za Gen-I

Gospodarstvo 17. Maj 202220:54 > 22:15 0 komentarjev
Gen-I
Foto: Srdjan Živulović/Bobo

Potem ko je Gen energija pred časom izkoristila predkupno pravico in od Elektra Ljubljana odkupila 25 odstotkov družbe Gen-EL, solastnice dobavitelja elektrike Gen-I, je ljubljansko višje sodišče zdaj ta isti delež vrnilo Elektru. Ugotovilo je, da pogoji za uveljavljanje predkupne pravice niso bili izpolnjeni, je poročala POP TV.

Gen energija je želela z odkupom povečati svoj vpliv v našem največjem dobavitelju elektrike Gen-I, je prepričan takratni odstavljeni direktor Elektra Ljubljana Andrej Ribič, ki je domnevno politični prodaji nasprotoval. Kot je Ribič povedal za POP TV, je bil končni cilj odstavitev takratnega predsednika uprave družbe Gen-I Roberta Goloba. “Da se mene umakne iz nadzornega sveta Gen-EL in s tem pridobi prosto pot do zamenjave,” je povedal.

Gen energija in Elektro Ljubljana sta sicer imela dogovor o odkupu. Gen energija bi imela predkupno pravico, a le pod pogojem, da bi zakon Elektru prepovedoval lastništvo v drugem podjetju, ki se ukvarja z energetsko dejavnostjo. Ker so v SDH in Gen energiji menili, da je ta pogoj izpolnjen, so dobrih 12 milijonov evrov kupnine nakazali Elektru Ljubljana. Tam so bili drugačnega mnenja, zato so ta denar takoj vrnili. Gen energija je kupnino ponovno poslala nazaj Elektru, je dogajanje povzel POP TV.

Višje sodišče je zdaj po informacijah televizije ugotovilo, da ni dokazov, da bi bili pogoji za odkup deleža izpolnjeni. Zadevo je tako vrnilo v ponovno odločanje registrskemu sodišču. S tem je lastnik deleža spet Elektro Ljubljana, je še povedal Ribič, ki vseskozi vztraja, da je kupnina prenizka.

Podajanje deležev, leteči milijoni, nenavadna poteza sodišča

O tem, zakaj je bil delež Elektra Lj. v Gen-I sploh “na prepihu”, smo pisali tukaj. Gen energija je konec lanskega junija, tik pred potekom predkupne pravice, to izkoristila in Elektru Ljubljana nakazala 12 milijonov evrov za delež v Gen-EL. Elektro jih je vrnil nazaj z obrazložitvijo, da pogoji za uveljavitev predkupne pravice niso izpolnjeni, a jih je Gen energija znova nakazala. Elektro Ljubljana jih je deponiral na računu in vložil tožbo.

V registru je lastnik ostal Elektro Ljubljana, čeprav je Gen energija poslala zahtevek za vpis nje kot nove lastnice deleža. Zdelo se je, da registrsko sodišče čaka na razplet tožbe glede tega, ali je bila uveljavitev predkupne pravice upravičena.

Več mesecev se nato ni zgodilo nič. Konec lanskega decembra, že po začetku postopka sodnega imenovanja uprave Gen-I, v katerem je bila lastniška struktura pomemben faktor razmerij moči med ‘vladno’ in ‘Golobovo’ stranjo, pa je krško sodišče ugodilo pol leta staremu zahtevku Gen energije in jo vpisalo kot lastnico deleža v Gen-El (namesto Elektra Ljubljana). Decembrsko odločitev krškega sodišča je ljubljansko višje sodišče zdaj razveljavilo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!