Prepoved ruskega plina bi Nemčijo pahnila v krizo brez primere

Gospodarstvo 02. Apr 202212:02 4 komentarji
Plin
Žiga Živulović jr./BOBO

Vodja nemškega kemičnega giganta BASF je opozoril, da bo največje evropsko gospodarstvo v najhujši krizi po drugi svetovni vojni, če popolnoma ustavi trgovino z Rusijo ali prepove uvoz ruskega plina in nafte.

“To bi lahko nemško gospodarstvo pripeljalo v najhujšo krizo po koncu druge svetovne vojne,” je vodja nemškega kemičnega giganta BASF Martin Brudermüller povedal za nedeljsko izdajo Frankfurter Allgemeine Zeitung. Napovedal je še, da mnoga manjša in srednje velika podjetja te krize ne bi preživela.

Vodja BASF tako ostro zavrača evropske pozive k bojkotu ruske energije. “Ali želimo z odprtimi očmi uničiti celotno svoje gospodarstvo? Vse, kar smo zgradili v desetletjih? Mislim, da bi bil tak eksperiment neodgovoren,” je dejal in dodal, da se v Nemčiji malo ljudi zaveda, kako hude bi bile posledice takšnih odločitev.

Popoln moratorij na nakup ruskega zemeljskega plina bi bil možen šele “čez štiri do pet let”, je opozoril Brudermüller in dejal, da alternativnih virov energije, kot je utekočinjeni zemeljski plin iz ZDA, ni mogoče vzpostaviti čez noč. Vodja nemške korporacije še meni, da oblasti ne bodo mogle finančno ublažiti posledic pomanjkanja plina, ker si tega preprosto ne bodo mogle privoščiti: “Obseg, o katerem govorimo, je veliko večji od tistega, ki ga je povzročila koronavirus pandemija.”

Poudaril je tudi, da zmanjšanje proizvodnje v BASF ne bo vplivalo le na 40.000 zaposlenih v podjetju, temveč na ves svet. “Ustvarjamo izdelke, ki so na začetku dobavne verige,” je dejal in dodal, da je “na koncu vse odvisno od nas, od hrane do zdravil”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje