Prodaja cigaret se je v prejšnjem desetletju zmanjšala za tretjino

Gospodarstvo 18. Jan 202210:02 > 10:13 0 komentarjev
Kajenje, cigareta
Tina Kosec/BOBO

Prilivi v proračun so se zmanjševali počasneje kot prodaja cigaret, saj so se trošarine med letoma 2011 in 2020 zvišale za več kot polovico.

Postopno upadanje prodaje cigaret dokazujejo podatki o količini cigaret, od katerih je bila obračunana trošarina. V letu 2011 je bila obračunana od 5,040 milijarde cigaret, v letu 2020 pa samo še od 3,255 milijarde cigaret, so v odgovoru na vprašanje poslanke SDS Karmen Kozmus Ferjan zapisali na finančnem ministrstvu. Karmen Kozmus Ferjan je poslanka postala novembra lani, ko je nadomestila Ljuba Žnidarja, ki je po neuradnih podatkih portala Necenzurirano kandidat za člana poslovodstva podjetja 2TDK. Preden je postala poslanka, je bila Karmen Kozmus Ferjan predstavnica za odnose z javnostmi na finančnem ministrstvu, ki ga vodi Andrej Šircelj.

Prihodki od trošarin manjši za 45 milijonov evrov

V odgovoru nekdanji sodelavki so na finančnem ministrstvu sporočili še, da se je višina obračunanih trošarin od cigaret od leta 2011, ko je znašala 426 milijonov evrov, do leta 2020 znižala na 381 milijonov evrov.

S postopnimi dvigi se torej zagotavlja ohranjanje javnofinančnih prihodkov iz naslova trošarin na cigarete na približno enaki višini, so zapisali na finančnem ministrstvu. “V nasprotnem primeru bi zaradi pričakovanega zmanjševanja količin vseh tobačnih izdelkov, do katerega prihaja, realizirali bistveno manjše prihodke,” so dodali.

Trošarina višja za 54 odstotkov

Minimalna trošarina za škatlico cigaret se je v zadnjih desetih letih zvišala za nekaj manj kot 54 odstotkov – z 1,60 evra v letu 2011 na 2,46 evra v letu 2021. Nazadnje so bile spremembe na tem področju 1. novembra lani.

Na Finančni upravi RS ob tem opažajo, da se v zadnjih letih manj tihotapijo tobačni izdelki uveljavljenih mednarodnih tobačnih proizvajalcev, vedno pogosteje pa v zaseženih količinah tobačnih izdelkov prevladujejo cigarete in ponaredki slabše kakovosti z nižjo ceno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!