Rekordna inflacija v območju z evrom

Gospodarstvo 07. Jan 202211:55 > 15:39 0 komentarjev
inflacija
Milos Vujinovic/BOBO

Letna stopnja inflacije v območju z evrom je decembra znašala pet odstotkov, je v prvi oceni objavil evropski statistični urad Eurostat. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je to največje povišanje cen na letni ravni, odkar so leta 1997 začeli beležiti te podatke. Novembra je bila letna stopnja inflacije 4,9-odstotna.

Eurostat pričakuje, da se je decembra glede na december predlani energija podražila za 26 odstotkov, potem ko je bila novembra letna stopnja rasti cen energije 27,5 odstotka. Hrana, alkohol in tobak so se decembra na letni ravni podražili za 3,2 odstotka (novembra za 2,2 odstotka), neenergetske industrijske dobrine za 2,9 odstotka (novembra za 2,4 odstotka) in storitve za 2,4 odstotka (novembra 2,7 odstotka).

Evropska centralna banka (ECB) se zaenkrat še ni odločila za zvišanje obrestnih mer, da bi znižala rast cen, kot je to storila britanska centralna banka in napovedala ameriška centralna banka. Po zasedanju Sveta ECB sredi decembra je predsednica ECB Christine Lagarde dejala, da je zelo malo verjetno, da bo ECB v letu 2021 zvišala obrestne mere. ECB se je odločila, da bo najprej postopoma ukinila svoje spodbujevalne programe odkupa obveznic in se šele nato lotila obrestnih mer.

Nekateri analitiki pričakujejo, da se bo inflacija letos ob padcu cen na področju energije umirila. “Potem ko je decembra dosegla pet odstotkov, bi se morala inflacija v območju z evrom letos znižati, saj pada energetska komponenta,” je dejal ekonomist pri družbi Capital Economics Jack-Allen Reynolds.

“Nova zgodovinska številka, ampak odslej pričakujete zniževanje stopnje inflacije, saj se energijska inflacija umirja,” pa je dejal Bert Colijn iz banke ING. Dodal je, da bi lahko osnovna inflacija v prvem polletju ostala nad dvema odstotkoma, saj se višji proizvodni stroški prenašajo na končne potrošnike.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!