Rešitev polprevodniške krize v pralnih strojih?

Gospodarstvo 29. Apr 202215:45 > 16:12 0 komentarjev
Mazda CX-60
Mazda

Proizvajalci mikrovezij se ob pomanjkanju surovin zatekajo h ''kanibalizmu''.

Avtomobilska industrija se v zadnjem obdobju, pravzaprav v zadnjem letu, sooča z velikim pomanjkanjem polprevodnikov oziroma mikrovezij, ki so ključen del novih avtomobilov. Zaradi pomanjkanja surovin so namreč čakalne dobe za dobavo vezij vse daljše, različna podjetja pa težave rešujejo na različne načine. Nedavno pa se je pojavil način, ki je verjetno najbolj nenavaden izmed vseh.

Zaradi pomanjkanja polprevodnikov bo Audi skrajšal delovni čas

Po poročanju portala Bloomberg naj bi namreč neko podjetje, ki ga avtor izjave, predsednik nizozemskega holdinga ASML, Peter Wennink ne želi imenovati, za potrebe izdelave mikrovezij začelo kupovati pralne stroje. Vezja, ki so v njih, naj bi nato odvzeli iz omenjenih naprav in jih ustrezno predelali za uporabo v novih avtomobilih. Po nekaterih podatkih naj bi bila za takšne ”podvige” primerna tudi rabljena vezja.

Pol leta za dobavo surovin

Podobne ukrepe sicer bojda izvajajo tudi druga podjetja, vsa pa se strinjajo, da so težave z dobavo surovin ogromne. Po podatkih največjega proizvajalca čipov na svetu, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., so tako razkrili, da je čakalna doba za pošiljke surovin za izdelavo vezij že 26,6 tedna, kar je največ v zabeleženi zgodovini.

Mazda CX-60 Mazda CX-60
Mazda

Tudi novi načini pridobivanja surovin iz gospodinjskih aparatov torej niso dolgoročna in trajnostna rešitev za nastalo situacijo, temveč le kažejo na resnost krize. Toyota je tako že zmanjšala število letos načrtovanih novih vozil za dodatnih 100.000 enot, pričakovati pa je, da se bodo za podobne korake začeli odločati tudi drugod.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!