Člana nadzornega sveta Pošte Slovenije podala odstopno izjavo

Gospodarstvo 19. Avg 202119:01 > 19:41 0 komentarjev
Pošta Slovenije
Denis Sadiković/N1

Člana poslovodstva Pošte Slovenije Andrej Rihter in Vinko Filipič sta v sredo z nadzornim svetom družbe sklenila sporazuma o prenehanju mandata člana poslovodstva ter razvezi pogodb o zaposlitvi. Iz Pošte Slovenije so potrdili tudi, da so prejeli odstopni izjavi dveh članov nadzornega sveta, in sicer Francija Miheliča in Aleša Buležana.

Andreju Rihterju se mandat izteče 5., Vinku Filipiču pa 15. septembra, so danes sporočili iz Pošte Slovenije. Rihter in Filipič sta v poslovodstvu Pošte Slovenije sedela skupaj z začasnim generalnim direktorjem Tomažem Kokotom. Ta je nastopil mandat s 1. aprilom, in sicer za največ leto dni.

Kokot, kader SDS, za vodenje družbe nima ustreznih izkušenj, navaja časnik Delo. Iz pošte tako prihajajo informacije o nepravilnostih, ki naj bi se dogajale pod njegovim vodstvom, zato je iz opozicijskih vrst slišati, da se bodo s Pošto Slovenije ukvarjali tudi v parlamentu. In prav parlamentarnemu nadzoru sta se po informacijah Dela želela izogniti Franci Mihelič, ki sodi pod okrilje NSi, in Aleš Buležan, ki sodi v kvoto stranke Desus. V izstopni izjavi sta sicer zapisala, da odstopata iz osebnih razlogov.

Kokot je po informacijah Dela tudi razlog za hude notranje koalicijske spore. Na eni strani sta se pri pošti povezala SDS in SMC, na drugi pa je ostala NSi, ki si ne želi mazati rok, zato je njen predsednik Miheliču sporočil, naj s funkcije odstopi, še poroča časnik.

Tako Rihter kot Filipič sta obenem Intereuropi, ki je v večinski lasti Pošte Slovenije, posredovala odstopni izjavi z mesta člana v nadzornem svetu družbe, je Intereuropa danes objavila na spletnih straneh Ljubljanske borze. Tudi v tem primeru bo Rihter bo položaj zapustil 5., Filipič pa 15. septembra.

Slovenski državni holding (SDH) je marca v državnem poštno-logističnem podjetju zamenjal nadzorni svet, ta pa se je po glasnih ugibanjih v javnosti konec istega meseca sporazumno razšel z dolgoletnim generalnim direktorjem Borisom Novakom. Na čelu družbe ga je zamenjal Kokot, pred tem zgolj dva tedna prvi nadzornik, sicer pa podjetnik in občinski svetnik SDS v Poljčanah.

Z odstopom Miheliča in Buležana v SDH še niso seznanjeni, kot so sporočili za STA, pa bodo v primeru kakršnihkoli sprememb v nadzornem svetu ukrepali skladno s svojimi pristojnostmi. V začetku maja je nadzorni svet Pošte Slovenije objavil razpis za generalnega direktorja za petletno mandatno obdobje. Rok za prijavo je bil 14 dni in prispeli sta dve prijavi, a kot je julija za STA povedal Mihelič, postopek imenovanja novega generalnega direktorja še ni zaključen.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!