Rusi začeli s prodajo deleža v skupini Fortenova, ki je lastnica Mercatorja

Gospodarstvo 18. Mar 202215:54 > 21:35 0 komentarjev
Sberbank
PROFIMEDIA

Ruska Sberbank je začela prodajni postopek za nekaj več kot 40-odstotni delež v hrvaški skupini Fortenova, ki je lastnica slovenskega Mercatorja. Interesent za nakup je madžarsko-ameriški investicijski sklad Indotek Group, piše hrvaški Jutarnji list. V Mercatorju odločitev pozdravljajo.

Sberbank je umik iz lastništva Fortenove v dveh letih napovedala sredi lanskega leta. Zaradi sankcij proti Rusiji zaradi vojaške agresije nad Ukrajino je te postopke sedaj pospešila, saj bi se sankcije lahko razširile na njeno lastništvo. V Fortenovi so za časnik potrdili, da se je “začel postopek skrbnega pregleda, povezan z možno prodajo deleža v koncernu”, dodatnih podrobnosti pa v tej fazi niso želeli razkriti.

Ruska Sberbank – največja ruska banka, ki je v večinski lasti ruske centralne banke, slaba polovica pa je v lasti domačih in tujih vlagateljev – je igrala pomembno vlogo pri reševanju hrvaškega koncerna Agrokor. Je lastnica 44 odstotkov hrvaške prevzemnice zdravega dela Agrokorja, skupine Fortenova, pod okrilje katere od marca lani sodi tudi Mercator. Interesent za nakup je po neuradnih podatkih sklad Indotek Group, ki je v večinski lasti enega najbogatejših Madžarov Daniela Jellinka. Gre za skupino, ki upravlja premoženje v vrednosti več kot tri milijarde evrov ter deluje na področju nepremičnin, finančnih storitev, logistike in transporta. Podjetje zaposluje 380 ljudi, ima sedež v Budimpešti, pisarne pa ima še na Hrvaškem, v Španiji, Italiji, Romuniji, na Poljskem in v Grčiji.

Mercator v 90-odstotni lasti Fortenove

Kot piše časnik, bi se s prihodom madžarskih solastnikov Fortenovi lahko odprl ta trg. Skupina Indotek pa naj bi imela kot lastnica številnih nakupovalnih centrov in nepremičnin na Madžarskem interes za širitev v maloprodajno dejavnost. Indotek naj bi se ob tem dogovarjal o regionalnem partnerstvu s francosko trgovsko verigo Auchan (ta denimo vključuje trgovski znamki Decathlon in Orsay), ki je v naši soseščini z osnovno znamko prisotna na Madžarskem in v Italiji.

Sberbank je prodajni postopek pospešila, ker bi ob morebitni zamrznitvi njenega premoženja lahko prišlo do blokiranja upravljanja Fortenove, ugotavlja Jutarnji list. Fortenova je namreč registrirana na Nizozemskem, kjer skupščina pomembne odločitve lahko sprejema z dvotretjinsko večino, kar pa brez glasov Sberbank ne bi bilo mogoče. Lastnika Fortenove sta še lastnik Enni Grupe Pavao Vujnovac in ruska banka VTB, ki ima nekaj več kot sedem odstotkov Fortenove.

Mercator
Denis Sadiković/N1

Fortenova je večkrat poudarila, da sankcije proti ruskim bankam ne vplivajo na njeno poslovanje. Predsednik uprave Fabris Perushko je dodal, da sta kapitalska struktura in likvidnost skupine stabilni. Fortenova je ohranila položaj največjega regionalnega proizvajalca mesnih izdelkov, olj in pijač, časnik pa navaja, da naj bi se neuradno začel postopek morebitne prodaje kmetijskega dela, za katerega se zanimajo hrvaški investicijski skladi.

Mercator je od lanske pomladi v 90-odstotni lasti Fortenove. Takrat so bile namreč nanjo prenesene delnice s propadlega Agrokorja, ki je slovenskega trgovca kupil leta 2014. Konec lanskega leta se je skupščina Mercatorja odločila za iztisnitev manjšinskih delničarjev. Ker bodo ti prejeli 36 evrov odpravnine na delnico, sta delničarja Danijel Labaš in Vseslovensko združenje malih delničarjev vložila izpodbojne tožbe, ki jih je spremljal predlog za izdajo začasne odredbe za prepoved izvršitve iztisnitve.

V Mercatorju pozdravljajo lastniško konsolidacijo Fortenove

A sklepi skupščine se bodo sedaj lahko vpisali v sodni register. Okrožno sodišče v Ljubljani je namreč v četrtek sklenilo, da se v sodni register vpišejo sklepi skupščine Mercatorja s 23. decembra lani. Kot je razvidno iz objave na spletnih straneh Ajpesa, je sodišče ocenilo, da uspeh obeh tožb ni izkazan oziroma je verjetnost zanj zelo majhna, in je v izogib ustvarjanju škode za podjetje vpis sklepa v sodni register dovolilo.

Po objavi informacije, da Sberbank prodaja svoj delež v Fortenovi, so v Mercatorju pozdravili lastniško konsolidacijo hrvaške skupine, katere del so. “Prepričani smo, da se bosta s tem nadalje krepila stabilnost in razvoj Mercatorja, s tem pa seveda tudi slovenski in regionalni dobavitelji,” so zapisali v sporočilu za javnost. Predsednik uprave Mercatorja Tomislav Čizmić je v izjavi navedel, da je bila lastniška konsolidacija pričakovana, saj so so tudi v Mercatorju želeli strateškega lastnika, ki bo svoj razvoj vezal na dolgoročno uspešno največjo trgovsko mrežo v Sloveniji in regiji. “Stabilno lastništvo pa seveda pomeni tudi varnost delovnih mest v Mercatorju, največjem delodajalcu v Sloveniji,” je izpostavil Čizmić.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!