Rusija zaradi “težav pri transportu” prenehala dobavljati plin Italiji

Gospodarstvo 01. Okt 202216:03 0 komentarjev
Gazprom, Rusija
Gazprom (PROFIMEDIA)

Rusko državno energetsko podjetje Gazprom je ustavilo dobavo plina italijanskemu Eniju, kar so pripisali težavam s transportom plina čez Avstrijo, so danes sporočili iz italijanskega energetskega podjetja. Kot so zapisali v izjavi za javnost, bo pretok prek tranzitne točke v Trbižu, prek katere Italija uvozi večino ruskega plina, posledično ničen.

V družbi Eni so v izjavi po poročanju francoske tiskovne agencije AFP navedli, da jim je “Gazprom sporočil, da ne more potrditi dobave količin, ki so jih zahtevali za danes, pri čemer je navedel nezmožnost prevoza plina skozi Avstrijo”.

Večina ruskega plina v Italijo potuje prek Ukrajine po transavstrijskem plinovodu (TAG) do Trbiža na tromeji z Avstrijo in Slovenijo. Pred rusko invazijo v Ukrajini je Italija uvozila 95 odstotkov plina, ki ga porabi, pri čemer ga je približno 45 odstotkov prišlo iz Rusije.

Odhajajoči predsednik italijanske vlade Mario Draghi je podpisal nove sporazume z več dobavitelji plina, da bi zmanjšal odvisnost Italije od Rusije, ki se je od junija zmanjšala na 25 odstotkov, ter hkrati pospešil prehod na obnovljive vire energije.

Avstrija odgovarja

Iz avstrijske agencije za energijo E-Control so medtem sporočili, da težava tiči v spremembi regulative, ki je pri naših severnih sosedih stopila v veljavo z današnjim dnem. “S 1. oktobrom so v Avstriji začeli veljati novi predpisi za bilančne skupine. Te so bili vsem udeležencem na trgu znani že mesece,” so zapisali na Twitterju.

Kot so dodali, je v okviru sprememb treba oblikovati tudi nove pogodbene podrobnosti znotraj posameznih bilančnih skupin. “Zdi se, da v bilančni skupini, v katero sodi tranzit v Italijo, ostajajo odprta vprašanja,” so dodali.

Odgovorili so tudi na vprašanje, ali bi do sorodnih težav lahko prišlo tudi pri dobavi plina v Avstrijo. “Dobave iz Rusije v Avstrijo potekajo preko druge bilančne skupine, prav tako z drugim upravljalcem,” so zapisali in dodali, da za zdaj omejitve dobav v Avstrijo niso predvidene.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!