Ryanair bo zaradi posebnega davka črtal več linij iz Budimpešte

Gospodarstvo 13. Sep 202221:01 0 komentarjev
Ryanair
PROFIMEDIA

Irski nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair bo zaradi posebnega davka na "presežni dobiček" na Madžarskem od skupno 53 linij v in iz Budimpešte ukinil osem linij, na še sedmih pa zmanjšal število letov, je v Budimpešti povedal glavni izvršni direktor družbe Michael O'Leary.

“Madžarski idiotski davek na ‘presežni dobiček’ letalskega sektorja, ki posluje z izgubo, je povzročil le škodo madžarskemu turizmu, povezljivosti, prometu in delovnim mestom. To dokazujejo naši veliki rezi v zimskem voznem redu v Budimpešti, ki so neposredna posledica tega nesmiselnega davka,” je dejal Michael O’Leary. Madžarska je Ryanairu avgusta naložila globo v višini 300 milijonov forintov (761.000 evrov), ker je stroške posebnega davka prenesel v cene vozovnic.

Madžarska vlada pod vodstvom Viktorja Orbana je posebni davek uvedla julija, z njim pa želi financirati svojo politiko omejevanja cen energije in hrane. Obdavčeni so “presežni” dobički bank in velikih multinacionalk, kot so zavarovalnice, trgovske verige, energetska in telekomunikacijska podjetja, ter letalskih prevoznikov. Kot poroča dpa, morajo slednji od vsake letalske vozovnice za let z madžarskega letališča državi plačati okoli 10 evrov tega davka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!