S 1. julijem nič več oprostitve DDV pri spletnem nakupovanju

Gospodarstvo 28. Jun 202115:27 > 15:41 1 komentar
DDV
PROFIMEDIA

S prvim dnem prihodnjega meseca se spreminja obračunavanje davka na dodano vrednost (DDV) pri čezmejnem e-trgovanju v EU. Od četrtka dalje se tako ukinja oprostitev plačila DDV za uvoz blaga, ki ne presega 22 evrov. Za vsako spletno naročilo bo tako treba plačati DDV.

S 1. julijem 2021 v veljavo stopijo nova pravila glede obračunavanja DDV pri čezmejnem spletnem nakupovanju. Kot so sporočili s Finančne uprave RS (Furs), potrošnikom sicer ni treba narediti ničesar, bodo pa odslej bili primorani plačati davek na dodano vrednost tudi pri plačilih, ki ne presegajo 22 evrov.

Nova pravila o DDV pri e-trgovanju v Evropski uniji so prilagojena za enotni digitalni trg in so bolj pravična, enostavnejša in omogočajo manj goljufanja, so zapisali na Furs. Prav tako naj bi zagotavljala bolj enake konkurenčne pogoje za vsa podjetja ter poenostavila čezmejno e-trgovanje.

“Potrošnikom ni treba spreminjati nakupovalnih navad niti zamenjati prodajalcev oziroma spletnih trgovin, kjer kupujejo blago,” so še zapisali na finančni upravi in dodali, da tako za vse blago, uvoženo v EU iz tretjih držav, plačati tako DDV kot tudi morebitne stroške zastopnika.

Še vedno pa bo tudi po 1. juliju veljala oprostitev plačila carine za blago v vrednosti do 150 evrov, so pojasnili in dodali, da to zagotavlja, da blago, ki se uvaža izven Evropske unije, nima prednosti glede DDV v primerjavi z blagom, ki se kupuje znotraj EU.

Za podjetja plačilo DDV odslej na portalu “vse na enem mestu”

Prodajalci, ki se ukvarjajo s spletno prodajo, morajo sedaj za namene plačila davka na dodano vrednost v vsaki državi članici, v kateri imajo promet nad določeno mejo, opraviti identifikacijo. Podjetja iz Evropske unije, ki prodajajo blago na daljavo v EU kupcem v drugi državi članici EU, se morajo tako po sedaj veljavi zakonodaji registrirati za plačilo DDV in ga plačati v državi članici kupca. S 1. julijem bodo lahko v skladu z novimi pravili DDV plačali v državi članici, kjer ima sedež podjetje prodajalca.

Slednje velja za nakup blaga v skupni vrednosti manj kot 10 tisoč evrov. Na Furs so še opozorili, da se v prag najvišje dovoljene vrednosti vštevajo poleg dobav blaga na daljavo tudi telekomunikacijske storitve, elektronske storitve in storitve oddajanja.

Nad pragom 10 tisoč evrov se bodo podjetja lahko registrirala v sistem “vse na enem mestu” (VEM), v katerem bodo lahko enostavno prijavila in plačala DDV. V sistem VEM se lahko vključite na državnem davčnem portalu.

Sistem plačevanja davkov na dodano vrednost je bil nazadnje posodobljen leta 1993 in ni sledil smernicam rasti e-trgovine. Pandemija koronavirusa, ki je povzročila dodatni razcvet spletnih nakupov in prodaje na drobno, pa je le še osvetlila potrebo po spremembi, s katero bi zagotovili, da se DDV plača državi potrošnika.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje