S septembrom še Petrol draži elektriko, občutno pa tudi zemeljski plin

Gospodarstvo 07. Jul 202214:01 > 14:30 1 komentar
elektrika podražitev
PROFIMEDIA

Če ste odjemalec pri Petrolu, bo vaša položnica za elektriko od oktobra ob enaki porabi višja za približno 13 odstotkov, položnica za plin pa za dobrih 40 odstotkov. Poglavitni razlog so, tako kot pri drugih trgovcih, ki so večinoma že podražili, visoke nabavne cene elektrike in zemeljskega plina na mednarodnih borzah.

S 1. septembrom Petrol draži elektriko, katere ceno je nazadnje zvišal decembra lani (in naletel na oster odziv vlade). Visoka tarifa bo od zdaj stala 141,46, nižja 87,8 evra, enotna 128,04 evra za megavatno uro (vsi zneski so z DDV). Znesek na položnici povprečnega porabnika se bo s tem zvišal z 62,8 na 70,9 evra. To pomeni za nekaj več kot 13 odstotkov oziroma približno 8 evrov na mesec, so izračunali v podjetju. Cena električne energije namreč pomeni le tretjino končnega zneska, preostalo so dajatve, zato je dvig končnega zneska na položnici manjši kot sama podražitev elektrike.

V podjetju, ki oskrbuje desetino slovenskih gospodinjstev, kot razlog navajajo visoke nabavne cene energije na borzah. Povečano povpraševanje in sankcije proti Rusiji letos namreč močno dvigujejo ceno elektrike. “Nabavna cena električne energije se je z dolgoletnega povprečja, ki se je med oktobrom 2018 in aprilom lani gibalo pri 50 evrih za megavatno uro, letos povzpela na nivo okrog 200 evrov za megavatno uro,” so nam o borznih cenah povedali že pred dnevi.

Kot smo pisali, že z julijem oziroma avgustom elektriko dražijo tudi Gen-I, Elektro energija, E3 in Energija plus. Borzne cene pa po navedbah Petrola kažejo, da se cene tudi za naprej ne umirjajo. Cena za prihodnje leto se giblje pri 250 evrih na megavatno uro, kar je vsaj 25 odstotkov višje od cen, po katerih nam elektriko trenutno prodajajo trgovci, zato bi lahko pred koncem leta sledil nov val podražitev.

Gen-I zdaj najcenejši

Razlike med cenami trgovcev so tako zdaj precej velike. Daleč najcenejši je Gen-I, ki poleg svoje hčerinske družbe Elektro energija edini tudi obljublja, da ne bo dražil do konca leta. Gen-I lahko, kot povedo v družbi, počasneje zvišuje cene zaradi naprednega analitskega pristopa in nadpovprečne dodane vrednosti mednarodnega trgovanja.

Občutna podražitev plina

Cena zemeljskega plina pri Petrolu pa se s 1. septembrom dviguje z 51,18 evra na megavatno uro na 87,79 na megavatno uro, kar pomeni za 71 odstotkov višjo ceno. Račun za povprečnega porabnika bo višji za 24 evrov na mesec (oziroma za okoli 43 odstotkov). Pri plinu se podražitev energenta bolj pozna končnemu odjemalcu, saj je delež dajatev manjši.

Glavni razlog so tudi tu povečane nabavne cene plina. Na avstrijski borzi so se cene zakupa plina za letošnjo zimo pred začetkom vojne letos gibale med 70 in 100 evrov za megavatno uro, po vojni so cene eskalirale, nato pa se od marca do junija gibale okrog 100 evrov za megavatno uro. Zdaj se zaradi strahu pred rusko prekinitvijo dobav cene spet zvišujejo in so trenutno približno 120 evrov za megavatno uro.

Še en dejavnik, ki dviguje cene, je ta, da je prodaja zemeljskega plina večja od načrtovane, kar pomeni, da morajo v obdobju povišanih cen zakupovati večje količine plina. Prvi razlog je uredba vlade Janeza Janše, ki je določila, da se stanovalci večstanovanjskih stavb uvrstijo v gospodinjski odjem. Prej so bili tretirani kot poslovni odjemalci. Ker upravniki niso pravočasno zakupili elektrike, so se jim lani precej bolj dvignile cene kot ostalim gospodinjstvom (cene za podjetja so namreč naraščala precej bolj), sledil je poseg vlade. Poleg premika večstanovanjskih stavb v gospodinjski odjem se je Petrol tudi odločil, da bo sprejel vse nove kupce. Nekateri trgovci naj novih strank ne bi sprejemali, saj morajo za novega kupca zakupiti več plina, ki pa je vse dražji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje