S tožbo prepozni: Facebook lahko ohrani WhatsApp in Instagram

Gospodarstvo 29. Jun 202107:39 > 07:50 0 komentarjev
Facebook logo
Dado Ruvic/REUTERS

Ameriško zvezno sodišče je zavrnilo dve ločeni protimonopolni tožbi zoper Facebook, ki sta želeli doseči, da bi velikanu med družbenimi omrežji odvzeli aplikaciji Instagram in WhatsApp.

Ameriško zvezno sodišče je zavrnilo dve ločeni protimonopolni tožbi, vloženi proti Facebooku, kot poroča BBC.

V prvi izmed tožb je sodnik James Boasberg presodil, da je bila protimonopolna pritožba Zvezne komisije za trgovino (FTC) zoper velikana med družbenimi omrežji preveč nejasna. Ob tem je zapisal, da je pritožba FTC “pravno nezadostna” in jo je treba zavrniti, ker FTC “ni navedel dovolj dejstev”, da bi podkrepil svojo trditev, da Facebook zavira konkurenco.

“Običajna modrost, da je Facebook monopolist”

Pritožba FTC je sicer navajala, da je treba korporacijo Facebook, ki si lasti tudi Instagram in WhatsApp, razdeliti na več manjših delov.

“Pritožba FTC ne pove skoraj nič konkretnega o ključnem vprašanju, koliko moči je Facebook dejansko imel in koliko moči še ima,” je po poročanju BBC zapisal sodnik Boasberg. “Skoraj kot da bi FTC od sodišča pričakovala, da bo preprosto pokimalo običajni modrosti o tem, da je Facebook monopolist,” je dodal.

Analitiki sedaj menijo, da bo odločitev sodišča negativno vplivala na bodoče poskuse vzpostavitve protimonopolnih zakonov v ZDA. FTC lahko do 28. julija sicer pritožbo ponovno vloži.

O drugi tožbi odločal isti sodnik

Tudi o drugi ločeni tožbi je odločal sodnik Boasberg, vložila pa jo je koalicija 45 ameriških zveznih držav, skupaj s FTC. Tudi s to tožbo so želeli Facebooku odvzeti Instagram in WhatsApp – aplikaciji, ki ju je kupil v letih 2012 in 2014. Trdili so, da je ob nakupu omenjenih aplikacij kršil protimonopolno zakonodajo, zmanjšal možnosti za konkurenčnost svojemu podjetju in tako povečal svoj monopol.

V Facebooku so že marca zaprosili zvezno sodišče, naj tožbo zavrne, saj je po njihovih besedah “nesmiselna”, FTC pa “ignorira realnost dinamične in močno konkurenčne visokotehnološke industrije, v kateri Facebook deluje”.

Pol desetletja niso storili ničesar

Tožba je bila nenazadnje zavržena, ker so se domnevne kršitve zgodile predolgo nazaj. Sodnik Boasberg je ob tem zapisal, da zvezne države niso predložile “razumne utemeljitve”, zakaj so za to, da so tožbo vložili, čakali med šest in osem let – argument, ki ga je tudi sam Facebook v preteklosti že uporabil. Dodal je, da tožniki niso opisali “dejanskega spora” in da so navedbe držav jasno pokazale, da bi lahko tožbo brez težav vložili med letoma 2012 in 2014.

“Sistem vzpostavljanja protimonopolov, ki ga je vzpostavil Kongres, tožnikov ne oprošča od posledic (njihove) izbire, da v zadnje pol desetletja niso naredili ničesar,” je zapisal po poročanju BBC.

Ob novici je poskočila vrednost delnic Facebooka, in sicer za 4,2 odstotka oziroma za slabih tristo evrov. Ob tem se je tržna vrednost korporacije prvič v zgodovini dvignila nad bilijon ameriških dolarjev, kar je približno 839 milijard evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!