Seznam najdražjih in najcenejših držav: kje je Slovenija?

Gospodarstvo 07. Maj. 202209:59
Delite:
Bermudi
Foto: PROFIMEIDA

Med desetimi najdražjimi državami na svetu so kar štiri evropske. Med njimi sta tudi Švica in Danska. Kje na lestvici pa je Slovenija?

Portal Numbeo, ki zbira podatke o življenju prebivalcev po svetu, je posodobil podatke za leto 2022 o tem, kje na svetu so stroški najcenejši oziroma najdražji. Primerjali so cene izdelkov in storitev, med katerimi so cene najemnin, oblačil, hrane, prevoza, interneta, komunalnih storitev … torej stroške življenjskih potrebščin.

Analitiki so za izhodišče pri pripravi primerjave med državami izbrali raven cen v New Yorku. Tam je bila vrednost stroškov ocenjena s 100 točkami. Če je torej na primer država ocenjena z 90 točkami, to pomeni, da je življenje cenejše kot v New Yorku, več kot 100 točk pa pomeni, da so stroški v tej državi višji kot v Velikem jabolku.

Deseterica najdražjih držav

Cene življenjskih potrebščin so pomemben podatek predvsem za tiste, ki razmišljajo, da bi se odselili v tujino ali se tja odpravili na počitnice. Po podatkih Numbea naj bi bili glede na stroške življenja tako najdražji Bermudi. Gre za otoško čezmorsko ozemlje Združenega kraljestva Velike Britanije s samoupravo v Atlantskem oceanu. Indeks življenjskih stroškov tam znaša 146.04.

Med deseterico najdražjih so še Švica, Norveška, Islandija, Barbados, Jersey, Izrael, Danska, Bahami in Singapur.

Na lestvici je Slovenija na 45. mestu z indeksom 53.88. Čeprav se ne zdi tako, so po podatkih portala najemnine (17,90) bistveno cenejše kot na Bermudih (98,58). Slovenski indeks življenjskih stroškov primerljiv s Španijo, Estonijo in Bahrajnom. Od sosednjih držav je življenje dražje v Avstriji, ki je na 24. mestu, Italija zaseda 32., Hrvaška 59. in Madžarska 81. mesto. Glede na stroške je življenje najcenejše v Indiji, Afganistanu in Pakistanu.

Celoten seznam si lahko ogledate spodaj.

indeks življenjskih potrebščin
Foto : Numbeo (Posnetek zaslona)
indeks življenjskih potrebščin
Foto : Numbeo (Posnetek zaslona)
indeks življenjskih potrebščin
Foto : Numbeo (posnetek zaslona)
indeks življenjskih potrebščin
Foto : Numbeo (Posnetek zaslona)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.