Skupina SIJ kot prva v krčenje proizvodnje zaradi visokih cen energentov

Gospodarstvo 07. Sep 202217:49 1 komentar
SIJ
Foto: Bor Slana/BOBO

Slovenska industrija jekla (SIJ), ki ima največji proizvodni enoti na Jesenicah in Ravnah na Koroškem, je prvo veliko slovensko podjetje, ki zaradi visokih cen energentov napoveduje krčenje proizvodnje: v septembru za tretjino, v obdobju od oktobra do decembra za 40 odstotkov. Kaj bo z zaposlenimi? Za zdaj po navedbah podjetja zanje ni ukrepov, po potrebi bodo uvedli skrajšan delovni čas ali čakanje na delo, odpuščanj ne predvidevajo.

“Vseh posledic hitro spremenljivega mednarodnega gospodarskega okolja in razmer na trgu energentov v tem trenutku ne moremo predvideti, a verjamemo, da je odločitev o optimizaciji proizvodnje zaradi izjemno visokih cen energentov v tem trenutku smiselna in pravilna odločitev za zagotavljanje stabilnega poslovanja skupine SIJ do konca leta,” pravijo v jeklarski skupini, ki je v večinski ruski lasti.

Kot smo že pisali, je SIJ energetsko intenzivno podjetje in kot tako velik porabnik elektrike in plina, katerih cene so 10-krat višje od dolgoletnih povprečij, kar že povzroča težave proizvajalcem materialov po vsej Evropi. SIJ je tudi pomemben zaposlovalec. Skupina ima 3.800 zaposlenih, od tega približno 1.300 v jeseniškem Acroniju in nekaj čez 1.000 v Metalu Ravne. Na vprašanje, kaj bo z zaposlenimi v proizvodnji, če bodo ta mesec za tretjino, prihodnje tri mesece pa še za malo več skrčili obseg dela, v podjetju odgovarjajo: “Zaradi zmanjšanja obsega proizvodnje ne predvidevamo odpuščanj, bomo pa v nekaterih družbah po potrebi uvedli nekatere organizacijske ukrepe, kot je skrajšan delovni čas in čakanje na delo.”

Kot je razumeti, torej trenutno za delavce ni sprememb. Na vprašanje, ali bodo morali koristiti preostali letni dopust, v SIJ-u niso odgovorili.

Odpuščanj si ne morejo privoščiti

Glavni podpredsednik skupine SIJ Tibor Šimonka, ki je tudi predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), je že v izjavi po ponedeljkovem posvetu vlade z gospodarstvom na GZS na temo energetike napovedal možnost krčenja proizvodnje, kar bo zdaj SIJ tudi izvedel. Na naše vprašanje, koliko rezerv imajo velika podjetja kot je SIJ, da sama poskusijo prebroditi krizno obdobje povišanih energetskih stroškov, je dejal: “Nekatere kapacitete po Evropi se že zapirajo. Mi imamo za sabo dobro prvo polletje, kar izboljšuje našo sposobnost odziva na krizne razmere. Upočasnili se bodo nekateri investicijski projekti, kar upočasnjuje ritem razvoja, ki bi ga sicer imeli.”

Na vprašanje, kaj krčenje proizvodnje pomeni za zaposlene, pa je spomnil na izkušnje podjetij iz nekaterih storitvenih dejavnosti, ki so v času epidemije odpuščali, po koncu epidemije pa imeli velike težave z iskanjem kadra v izsušenem bazenu. Ob tem je dodal, da ima SIJ tudi bolj tehnološko profiliran kader, zato si takih potez ne morejo privoščiti. O odpuščanjih takone razmišljajo.

Celotna izjava Tiborja Šimonke v spodnjem videu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje