Skupina Triglav v prvem četrtletju z višjim čistim dobičkom

Gospodarstvo 18. Maj 202118:48 > 18:57 0 komentarjev
Zavarovalnica Triglav
Denis Sadiković/N1

Skupina Triglav je v prvem četrtletju letos po nerevidiranih podatkih ustvarila 26,5 milijona evrov čistega dobička, kar je 18 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Obračunala je 371,7 milijona evrov konsolidirane kosmate zavarovalne premije, sedem odstotkov več kot v lanskem prvem trimesečju.

Dobiček pred davki je znašal 31,8 milijona evrov, 21 odstotkov več kot v prvem trimesečju 2020 in šest odstotkov več kot v prvem trimesečju 2019, primerjalnem trimesečju pred pandemijo covida-19, so v današnji objavi zapisali v zavarovalnici.

Na rezultat sta ugodno vplivala povečan obseg zbrane premije in manj izrazito škodno dogajanje, hkrati pa so vplivale tudi še vedno neugodne razmere obrestnih mer, ki znižujejo obrestne prihodke, ter oblikovanje dodatnih zavarovalno-tehničnih rezervacij zaradi obstoječih in pričakovanih poslovnih razmer, so pojasnili.

Predsednik uprave: Leto 2021 smo začeli dobro

“Leto 2021 smo začeli dobro. Ocenjujemo, da bomo ob upoštevanju predvidenih razmer poslovanja do konca leta dosegli letni dobiček v načrtovanem razponu. Pri našem delovanju primerno upoštevamo še vedno visoko stopnjo negotovosti v poslovnem okolju, nejasne posledice pandemije covida-19 na gospodarstvo in neugodne razmere nizkih obrestnih mer,” je povedal predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar.

Skupina je višjo premijo dosegla v vseh treh segmentih zavarovanj, in sicer za devet odstotkov v segmentu premoženjskih zavarovanj ter za po en odstotek v segmentih zdravstvenih, življenjskih in pokojninskih zavarovanj.

Zavarovalnica Triglav
Denis Sadiković/N1

Obračunala je 171,3 milijona evrov kosmatih zneskov škod oz. štiri odstotke manj kot v lanskem prvem trimesečju, kar gre po navedbah zavarovalnice pripisati tudi dejstvu, da so v nasprotju z lanskim obdobjem letošnji prvi trije meseci minili brez večjih množičnih škodnih dogodkov. Kombinirani količnik skupine je dosegel 87,9 odstotka, pri čemer se je izboljšal tako škodni kot odhodkovni količnik. Ob koncu marca je imela skupina oblikovanih za 3,1 milijarde evrov zavarovalno-tehničnih rezervacij, kar je štiri odstotke več kot ob koncu leta 2020.

Opažajo manjšo pogostost nastanka škod

“Že od začetka pandemije opažamo pri nekaterih zavarovanjih manjšo pogostost nastanka škod, ki je posledica manjše gospodarske aktivnosti zaradi omejitev poslovanja ali siceršnjih omejitev gibanja zavarovancev,” je dejal Slapar.

Pričakujejo, da bodo do konca leta skladno s sistemskimi rešitvami na področju zdravstva zavarovancem izplačali višje zavarovalnine, na nekaterih drugih zavarovalnih področjih pa okrepili vrednost storitev za svoje stranke. “V ta namen smo oblikovali ustrezne dodatne rezervacije, kar se odraža tudi v trimesečnih rezultatih,” je dodal vodja zavarovalnice.

Glede naložb in sredstev strank v upravljanju, naložbeni portfelj skupine obsega 3,5 milijarde evrov, pravijo, da stanje na finančnih trgih tudi letos vpliva na donose portfelja in s tem tudi na višino zavarovalno-tehničnih rezervacij, ni pa letos prišlo do bistvenih sprememb pri naložbenju in sestavi portfelja skupine.

Skupina je ob koncu marca prek družbe Triglav Skladi upravljala 1,3 milijarde evrov evrov sredstev strank v vzajemnih skladih in prek individualnega upravljanja. Obseg se je glede na konec leta 2020 povečal za 13 odstotkov, kar je posledica neto prilivov in razmer na kapitalskih trgih. Triglav ima pri upravljanju premoženja v investicijskih skladih v Sloveniji 32,9-odstotni tržni delež.

Zavarovalnica Triglav s 15 milijoni dobička

Zavarovalnica Triglav je v prvem četrtletju zabeležila 15,1 milijona evrov čistega dobička, kar je devet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Dobiček pred davki je upadel za sedem odstotkov na 18,1 milijona evrov. Obračunana konsolidirana kosmata zavarovalna premija je porasla za sedem odstotkov, znašala je 226,1 milijona evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!