Slaba novica za vlagatelje v kriptovalute

Gospodarstvo 17. Nov 202114:47 > 15:01 5 komentarjev
Bitcoin
Dado Ruvic/REUTERS

Manj kot mesec dni po rekordni vrednosti je bitcoin v torek padel pod mejo 60 tisoč dolarjev. Najnižja vrednost je bila le malenkost nad 58 tisoč dolarjev (približno 51.100 evrov). Po podatkih CoinGecko je celoten trg kriptovalut v zadnjih 24 urah izgubil 12 odstotkov in zdaj obsega okrog 2,7 bilijona dolarjev (2,38 bilijona evrov).

November je bil do zdaj za vlagatelje v kriptovalute zelo uspešen. Najbolj znana kriptovaluta bitcoin je dosegla rekordno vrednost pri približno 68.500 dolarjev (60.515 evrov), a dobra dva tedna kasneje je marsikoga zabolela glava. Vrednost najbolj priljubljene kriptovalute bitcoin je včeraj prvič ta mesec zdrsnila pod 60 tisoč dolarjev (53 tisoč evrov), ob tem pa so padec zaznale tudi druge kriptovalute.

Po podatkih portala CoinGecko se je trg kriptovalut v samo enem dnevu skrčil za več kot deset odstotkov.

“Bitcoin je v zadnjih 24 urah izgubil skoraj deset odstotkov, kar predstavlja okrog 100 milijard dolarjev (88,3 milijarde evrov) tržne vrednosti,” je dejal Siddharth Menon, prvi mož WazirX, največje indijske kripto borze.

Kitajska v zadnjem času poskrbela za več preplahov

Zakaj se je zgodil padec, ni jasno, poroča Reuters, saj se ne zgodilo nič takšnega, kar bi lahko prestrašilo vlagatelje. Pred časom je za padec večkrat poskrbela Kitajska, ki je začela omejevati rudarjenje kriptovalut, vendar je bil padec le kratkotrajen. Po tem so za preplah poskrbele s septembrsko odločitvijo kitajske centralne banke, da so vse kripto transakcije nezakonite.

Kitajski rudarji kriptovalut ustvarijo skoraj 80 odstotkov vse svetovne trgovine s kriptovalutami.

Do konca leta do 100 tisoč dolarjev?

Po podatkih ameriške investicijske banke Bank of America Merrill Lynch (BofA Securities) se bo cena bitcoina v naslednjih 12 mesecih gibala med 50 in 75 tisoč, poroča Reuters. Nekateri ugibajo, da bi lahko do konca leta presegel tudi magično mejo 100 tisoč dolarjev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje