Slovenci unovčili polovico lanskih, poslanci o novih bonih

Gospodarstvo 06. Jul 202109:19 > 09:52 0 komentarjev
Izola
BOBO

Slovenci smo do zdaj unovčili za dobro polovico, natančneje 50,2 odstotka vseh turističnih bonov, ki jih je lani država uvedla kot obliko pomoči turističnemu gospodarstvu po epidemiji covida-19. Danes ali jutri pa bodo poslanci odločali o novem interventnem zakonu za pomoč turizmu, v okviru katerega vlada načrtuje novo izdajo bonov.

V dobrem letu dni od začetka unovčevanja bonov (natančneje od 19. junija lani) je bilo po podatkih Finančne uprave RS (Furs) unovčenih skoraj 1,028 milijona bonov v skupni vrednosti 146 milijonov evrov.

Skupaj je sicer izdanih 2,047 milijona turističnih bonov v skupni vrednosti 357 milijonov evrov. To pomeni, da je izkoriščenih 50,2 odstotka bonov in 40,9 odstotka njihove vrednosti.

Rezerviranih je še 13.028 bonov v vrednosti 1,89 milijona evrov, so dodali na Fursu. Podrobnejših podatkov, kje prebivalci letos najraje unovčijo svoje bone, na finančni upravi nimajo.

Veljavni do konca leta

Turistične bone je lani kot obliko pomoči turistični panogi, ki jo je močno prizadela pandemija covida-19, prinesel tretji protikoronski zakon. Prejeli so jih vsi prebivalci Slovenije, in sicer mladoletni za 50 evrov, odrasli pa v vrednosti 200 evrov. Koristiti jih je mogoče za nočitve oziroma nočitve z zajtrkom v nastanitvenih obratih. Veljavni bodo do konca letošnjega leta.

Novi boni na mizi poslancev

Medtem se prebivalstvu že obetajo novi boni, tokrat s širšo rabo v turizmu, gostinstvu, kulturi in športu. Njihova vrednost bo za odrasle predvidoma 100 evrov, za mladoletne pa 50 evrov. V skladu z aktualnim zakonskim predlogom jih bodo prejeli vsi s stalnim bivališčem v Sloveniji na dan 30. junij, unovčiti pa jih bo mogoče do konca tega leta.

Zakon v teh dneh potrjuje državni zbor. Danes ob 9. uri so začeli obravnave novel zakonov: najprej je na vrsti zakon o ukrepih v zdravstvu, sledi zakon o nalezljivih boleznih, kot tretji pa je na vrsti zakon o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covida-19. Ta naj bi tako na vrsto prišel danes ali jutri.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!