Slovenija junija z največjo rastjo gradbeništva v EU

Gospodarstvo 18. Avg 202212:54 0 komentarjev
Žiga Živulović jr./BOBO

Obseg gradbenih del v evrskem območju se je junija na mesečni ravni zmanjšal za 1,3 odstotka, v EU pa za 1,2 odstotka. Na letni ravni sta območji beležili rast, območje z evrom 0,1-odstotno, EU pa 0,6-odstotno. Slovenija je po podatkih evropskih statistikov tako na mesečni kot na letni ravni beležila največjo rast.

Junija se je v območju z evrom obseg del v mesečni primerjavi na gradbenih inženirskih objektih zmanjšal za 1,3 odstotka, na stavbah pa za 1,2 odstotka, so sporočili iz evropskega statističnega urada Eurostat.

V EU se je obseg del na gradbenih inženirskih objektih zmanjšal za 1,4 odstotka, na stavbah pa za 1,2 odstotka.

Med državami, za katere so bili na voljo podatki, so največje mesečne padce zabeležile Madžarska (-5,2 odstotka), Slovaška (-5,0 odstotka) in Avstrija (-4,8 odstotka). Rasti so zabeležile Slovenija (+1,7 odstotka), Nizozemska (+1,0 odstotka) in Finska (+0,2 odstotka).

Na letni ravni se je obseg del na stavbah v območju z evrom povečal za 0,1 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa zmanjšal za 0,2 odstotka.

V EU se je obseg gradbenih del na stavbah povečal za 0,8 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa za 0,1 odstotka.

Med državami članicami so na letni ravni največjo rast beležile Slovenija (+27,2 odstotka), Poljska in Romunija (+5,9 odstotka) in Nizozemska (+4,7 odstotka). Največje padce so medtem beležile Španija (-10,4 odstotka), Madžarska (-8,1 odstotka) in Avstrija (-6,8 odstotka).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!