Na prodaj soba za 39 tisoč evrov. Jo je sploh mogoče kupiti?

Gospodarstvo 11. Sep 202115:26 > 16:27
soba
posnetek zaslona

V središču Ljubljane je za 39 tisoč evrov naprodaj manjša soba. V primeru nakupa pa se lahko zaplete, saj prenos lastninske pravice za le eno sobo ni mogoč.

Na nepremičninskem portalu nepremicnine.net je objavljen oglas, v katerem je za 39 tisoč evrov naprodaj 9,6 kvadratnih metrov velika soba v petem nadstropju večstanovanjskega objekta v središču Ljubljane. Za kvadratni meter sobe boste tako odšteli dobre štiri tisočake.

Spomnimo, povprečna cena rabljenega stanovanja v Ljubljani je po podatkih geodetske uprave lansko leto znašala 2.960 evrov. Najdražja so bila stanovanja v centru mesta, kjer je bilo treba za kvadratni meter odšteti 3.280 evrov.

Povprečna cena novega stanovanja v Ljubljani je bila lani 3.200 evrov na kvadratni meter z davkom, a brez upoštevanja garaž oz. parkirnih prostorov.

Poleg visoke cene pa se pri tem oglasu pojavi tudi vprašanje, ali je sobo sploh možno prodati oziroma ali je prenos lastninske pravice v tem primeru možen.

Kot nam je pojasnil Miha Juhart s Pravne fakultete v Ljubljani, v teoriji obstaja možnost, da se naredi solastnina, ko se lastniški delež prenese in se sklene sporazum o skupni rabi te nepremičnine. Prenos lastninske pravice za le eno sobo pa ni mogoč. V teoriji je torej to možno, v praksi pa zahteva “veliko telovadbe”, je še dodal naš sogovornik.

soba
posnetek zaslona

Pri nepremičninski agenciji, ki posreduje pri prodaji sobe za 39 tisoč evrov, so ob tem tudi zapisali, da je ta “na res odlični lokaciji v centru mesta, obdana z zelenimi površinami. Možnost za rekreacijo nudita Rožnik in Tivoli. V bližini je vsa potrebna infrastruktura.”

Souporaba kopalnice in ostalih prostorov

Iz oglasa na spletni strani nepremičninskega portala je še mogoče razbrati, da so v sobi pred kratkim zamenjali okno, novi lastnik sobe pa bi si moral kopalnico in ostale skupne prostore deliti z drugimi stanovalci v stanovanju. Ponudbeni pogoj prodajalca je, da kupec prevzame plačilo davka na promet nepremičnin.

Stanovanja v Ljubljani so stara, cene pa visoke

Večina stanovanj na ljubljanskem nepremičninskem trgu je stara, cene pa za Slovenijo visoke. Ker je povpraševanje večje od ponudbe, se morajo zato kupci (in najemniki) odzvati hitro, za izbrano nepremičnino pa se morajo potegovati z drugimi interesenti.

Na N1 smo letos preverili stanje na nepremičninskem trgu v glavnem mestu. Ugotovili smo, da nekatera stanovanja nimajo urejenega vpisa v zemljiško knjigo, prodajalci pa želijo za svojo nepremičnino pogosto iztržiti tudi za ljubljanski nepremičninski trg nerealne cene.