Rotnikov odvetnik zahteval izločitev sodnice

Gospodarstvo 21. Maj 202108:35 > 26. Jun 2021 21:42 0 komentarjev

Prvi predobravnavni narok v zadevi TEŠ se je končal preden so se obtoženi lahko izrekli, ali so krivi ali ne. Odvetnik prvoobtoženega Uroša Rotnika Mitja Jelenič Novak je namreč zahteval izločitev sodnice Mojce Turinek. O zahtevi bo zdaj odločila predsednica celjskega okrožnega sodišča Petra Giacomelli. Če bo pritrdila obrambi in zamenjala sodnika, se lahko začetek sojenja zamakne v jesen.

Na celjskem okrožnem sodišču je potekal predobravnavni narok za devet obtoženih in eno pravno osebo zaradi domnevnih nepravilnosti pri gradnji šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ).

Denis Sadiković/N1
Denis Sadiković/N1
Denis Sadiković/N1
Denis Sadiković/N1
Denis Sadiković/N1
Denis Sadiković/N1
Denis Sadiković/N1
Denis Sadiković/N1
Denis Sadiković/N1
Denis Sadiković/N1
Denis Sadiković/N1
Denis Sadiković/N1
Denis Sadiković/N1
Denis Sadiković/N1

Kotar se je opravičil

Na sodišče je prišel prvoobtoženi Uroš Rotnik s svojim odvetnikom Mitjo Jelenič Novakom ter tudi vodja projekta gradnje šestega bloka Bojan Brešar.  Rotnik ob prihodu na sodišče ni želel dati izjav, je pa njegov odvetnik Mitja Jelenič Novak komentiral, da se bodo “branili po vsebini”

Medtem se je Peter Kotar, kot je na obravnavi pojasnila sodnica Mojca Turinek, opravičil. Kotar je sicer eden osrednjih  akterjev zadeve TEŠ. Bil je posrednik med TEŠ in Alstomom, po ugotovitvah tožilstva naj bi se prek njega pretekale provizije, ki naj bi jih Alstom namenil Rotniku in Brešarju.

“Pričakoval sem, da se boste izločili sami”

Rotnikov odvetnik je kmalu po začetku sojenja zahteval izločitev predsednice senata Turinkove. Kot je dejal, je sodnica nekdanjemu direktorju TEŠ sodila v drugi kazenski zadevi, v kateri pa so nekateri dokazi isti kot v tej.

Ker se je sodnica v drugi sodni zadevi do teh dokazov že opredelila, meni, da je s tem izpolnjen izločitveni razlog, in sicer dvom v njeno nepristranskost. “Moram reči, da sem pričakoval, da se boste izločili sami,” je sodnici dejal odvetnik.

Po vloženi zahtevi je morala sodnica današnji narok končati, saj se mora zdaj o zahtevi obrambe izreči predsednica celjskega okrožnega sodišča Petra Giacomelli.

Menjava sodnice bi zamaknila začetek sojenja

Če Turinkova ne bo izločena, sta nova naroka razpisana za 15. in 16. junij. Takrat so na sodišče vabljeni tudi podjetje Alstom in dva njegova zaposlena, ki sta tuja državljana. Danes jih niso vabili. Sodišču je namreč zmanjkalo časa, ker so morali za tujce prevajati tako sklepe o zavrnitvi njihovih ugovorov zoper obtožnico ter tudi vabila. V mesecu dni, kolikor je minilo od pravnomočnosti obtožnice, to ni bilo mogoče.

Če bo Turinkova izločena, pa mora sodišče imenovati novega predsednika senata, ki bo potreboval nekaj časa, da se seznani z zelo obsežno (prek 1.300 strani dolgo) obtožnico.

Po oceni tožilstva izročitveni razlog neutemeljen

Po oceni tožilke Darje Šlibar, ki je vodila ekipo petih tožilcev, je današnji razplet dogodkov “pričakovani manever obrambe”, izločitveni razlog pa je po njenem neutemeljen.

“Dejstvo je namreč, da se sodnica nikoli ni opredelila dokler je v tem predmetnem kazenskem postopku, samoopredelitev do dejstev in dokazov v neki drugi zadevi pa nima vpliva kar se tiče tega konkretnega predloga za izločitev dokazov,” je pojasnila. 

Dodala je še, da težav z zastaranjem ne vidijo. “Je še kar nekaj let na voljo, ker gre za kazniva dejanja, za katera je zagrožena visoka zaporna kazen in temu posledično je tudi višji prag zastaranja,” je pojasnila. Primer TEŠ zastara leta 2030.

Sodni senat ugovore obtoženih zavrnil

Obtožnica pri gradnji TEŠ 6 navaja kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in pranja denarja ter pomoči k navedenima kaznivima dejanjema. Rotniku tožilstvo očita storitev dveh kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, kaznivo dejanje zlorabe položaja ali pravic in dveh kaznivih dejanj pranja denarja.

Obtoženi so podali svoje ugovore na očitana kazniva dejanja, a jih je sodni senat ocenil kot neutemeljene, zato jih je zavrgel.

Grozi jim zaporna kazen do 20 let

Kriminalisti so prva obvestila glede domnevnih nepravilnosti okrog izgradnje TEŠ 6 začeli zbirati leta 2010, junija 2012 so se začele hišne preiskave. Ovadba je bila vložena oktobra 2014. Mesec dni pozneje je tožilstvo na okrožno sodišče v Celju vložilo zahtevo za sodno preiskavo proti desetim osumljencem na čelu z nekdanjim direktorjem TEŠ Rotnikom.

Gre za eno najobsežnejših obtožnic v Sloveniji, saj ima 1.332 strani in 43.000 prilog. Obdolženim grozi zaporna kazen do 20 let.

V preiskavi so kriminalisti ugotovili domnevno 250 milijonov evrov vredno oškodovanje. Cena projekta naj bi se zaradi slabega vodenja podražila na 1,41 milijarde evrov, čeprav bi morala prvotno znašati 650 milijonov evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!