Španija bo zaostrila pravila za oglaševanje kriptovalut

Gospodarstvo 22. Jan 202217:44 > 17:49 0 komentarjev
Davek na kriptovalute
Dado Ruvic/REUTERS

Španija bo s februarjem zaostrila pravila za oglaševanje kriptovalut. Oglasi bodo po novem morali vsebovati tudi informacije o tveganjih, o množičnih oglasih pa bodo morali ponudniki kripto storitev regulatorje vnaprej obveščati.

Španija bo zaostrila pravila glede oglaševanja kriptovalut, saj želi zagotoviti, da se bodo vlagatelji zavedali tveganj, povezanih s kriptovalutami, je pred kratkim napovedal državni regulator borznega trga.

Oglaševanje nereguliranih kriptovalut, kot so bitcoini, se je močno povečalo zlasti zaradi spletnih vplivnežev, kar je pritegnilo pozornost regulatorjev po svetu.

Na podlagi novih pravil, ki bodo v Španiji v veljavo stopila prihodnji mesec, bodo oglasi za kriptovalute in druga kriptosredstva morali biti “jasni, uravnoteženi, nepristranski in nezavajujoči”, je španska vladna agencija CNMV, zadolžena za reguliranje borznih trgov, zapisala v izjavi za javnost.

Lani se je regulator obregnil ob nogometnega zvezdnika

Oglasi bodo prav tako na vidnem mestu morali vsebovati informacije o tveganjih. Ponudniki kripto storitev pa bodo morali o vseh oglasih, ki bodo namenjeni vsaj 100.000 ljudem, vsaj deset dni vnaprej obvestiti regulatorja. Ta pravila bodo veljala tudi za promocijske aktivnosti in oglaševanje v imenu drugih oseb, kot to počnejo vplivneži.

Novembra lani se je regulator obregnil tudi ob španskega nogometnega zvezdnika Andreasa Iniesto, potem ko je na svojih družbenih omrežjih promoviral kriptovalute. CNMV mu je v tvitu odgovoril, naj se dobro pozanima o kriptovalutah, preden investira vanje ali to priporoča drugim.

Vrednost kriptovalut sicer močno niha, njeno gibanje pa je zelo težko napovedati. Za zaostrovanje poslovanja s kriptovalutami se je že lani septembra odločila Kitajska, ko je tovrstne transakcije označila za nezakonite.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!